Niervaart / Klundert

Plaats Zevenbergen

Mogelijke locatie, onzeker of dit het huis betreft zie Archis 53317.

Voldoet aan definitietwijfel over ontstaan

Stichting
Zichtbare toestand: Onbekend

Bezitgeschiedenis:

In 1362 werd de heer van Breda heer van Niervaart. Het dorp verdronk in 1421: in 1422 ging men er stenen ruimen, in 1436 werd het kasteel hersteld. De juiste lokatie is onbekend, al wijzen de meeste voorstellen naar een plaats even ten oosten van Klundert, in de buurt van de Ketel.

Zie archeologisch rapport Oranjewoud 2088/117
In ARCHIS is een waarneming opgenomen (nr. 53317), betreffende een structuur onder het maaiveld die is opgebouwd uit vier lagen (humeus zand, negen lagen gestapelde bakstenen, drie lagen grote natuurstenen blokken en een houten structuur) waarvan niet uitgesloten is dat het een fundament van een gebouw betreft. De exacte locatiecoördinaten van de vondst zijn: x-102.391, y-411.131. In hoeverre de mogelijkheid bestaat dat het hier gaat om resten van het te vermoeden kasteel dient te worden uitgezocht.

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.VIII 113

A.I.J.M. Schellart - Huizen van Oranje : Verblijven van de Oranjes en de Nassaus in Nederland -- blz 11