Duivenvoorde

Laan van Duivenvoorde 4

Video:

zalenverhuur / feesten
museum

Huidige middeleeuwse toestand:

Het kasteel is verwoest in 1393 (Hoekse & Kabeljauwse twisten). Het is wederom verwoest in de Spaanse tijd en in 1631 herbouwd.

1226
Bevat oude delen

Gebouwd in het midden van de 13e eeuw. Omstreeks 1250 moet er een grote vierkante verdedigingstoren of donjon hebben gestaan. De toren werd omringd door een vierkant omgracht stuk grond dat in 1300 door een schildmuur werd omgeven. De resten van deze vierkante donjon zijn nog steeds in het voorhuis aanwezig.
In de late middeleeuwen verschenen rondom de donjon verscheidene vleugels. In 1343 werd het kasteel ten dele verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. In de wederopbouw die volgde werd het kasteel behoorlijk uitgebreid rondom de donjon.

Publicaties:

Hermans, Taco - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 266-267 (met illustratie)
Hermans, Taco - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 76-79 (met illustratie)
Vries, de Annette - Duivenvoorde. Bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie, 2010
Vries, de Annette - Duivenvoorde : Bewoners, landgoed, kasteel, interieur en collectie, 2010
Meischke, R. - De wederopbouw van kastelen en buitenhuizen na circa 1600: met centraal het Huis Capelle bij Rotterdam, 2005 -- blz 117-132