Loon

Plaats Waalre
Gemeente Waalre
Datum gegevens zo 4 maart 2001

Zichtbare toestand: Intact
Het huis werd waarschijnlijk tussen 1434 en 1459 gebouwd als woontoren, gesitueerd ten westen van de Achterhoeve, wellicht de oorsprong van het herengoed Loon. Waarschijnlijk was een omwaterde huizing of houten schans een voorloper van deze toren. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd de toren omgebouwd en uitgebreid tot een gerieflijk en deftig woonhuis. Rond 1702 heeft een brand het huis geteisterd, waarbij vooral de zuidzijde behoorlijk beschadigd werd. Het huis zelf werd hersteld, maar de bijgebouwen die bij de brand in de as kwamen te liggen werden pas na 1825 hersteld. In 1866 werden de verdieping en de bouwvallige westelijke vleugel gesloopt. In 1927 was het huis inmiddels als boerderij in gebruik en uitgebreid met een grote stal. In 1934 brandde het gebouw opnieuw af en het werd in 1935 opnieuw herbouwd in de huidige vorm [Van der Wielen].

Publicaties:

Arnoud-Jan Bijsterveld - Het Herengoed van Waalre : De Heren, het Kasteel en de Loondermolen, circa 1300-1940, 2000

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.XII 10