Ter Loo

Adres Kerkdijk 13
Postcode 5492 HV
Plaats Sint-Oedenrode
Gemeente Meierijstad
Datum gegevens ma 27 juli 2020

Locatie:

Aan de weg van St. Oedenrode naar Nijnsel, aan de parallelweg van de A50, staat nog de Antoniahoeve, voorheen de Loohoeve geheten.

Over van middeleeuwse toestand:

Van het goed bestaat alleen nog een hoeve die voorheen bij het domein van ter Loo hoorde. Het huis zelf is allang verdwenen.

Zichtbare toestand: Intact
In de 16e eeuw werd het geheel verwoest, daarna werden er twee boerderijen op de fundamenten gebouwd.
Het slotje was in feite een versterkte boerderij met een gracht er omheen.
Bron: Peter van den Berghe
Zichtbare toestand: Deels overbouwd

Bouwgeschiedenis:

Wanneer het huis gebouwd is, is niet bekend. In de zestiende eeuw werd het verwoest, en het duurde tot 1642 eer het weer opgebouwd werd.

Bezitgeschiedenis:

Peter van den Berghe is de oudst bekende bewoner. Verder waren de families Van den Broeke, Van Best, Van Amersoyen en Van Nyspen achtereenvolgens eigenaar.

Tekst: P.J. van der Wielen

Bronnen:
Heesters, W./Ramakers, C.S.M., Geschiedenis van St. Oedenrode, Bijdrage tot de Geschiedenis van het Zuiden van Nederland, deel XXIV, 1975, p. 106
Heesters, W., Sint-Oedenrode, Zwerftocht door een Boeiend Verleden, 1981, p. 126