Lochtenburg / Terweij / Jonker Jegersslotje / Ten Veedenhusen

Adres Boskantseweg
Plaats Sint-Oedenrode
Gemeente Meierijstad
Datum gegevens ma 27 juli 2020

Locatie:

Lochtenburg moet gezocht worden aan de Boskantseweg richting Best, in de buurt van de Odaflat. Het lag tegenover Henkenshage

Over van middeleeuwse toestand:

Het slot is allang verdwenen. Op de terrein stond een huis dat de naam Lochtenburg draagt ook dit is verdwenen. Nu is dit perceel al diverse jaren in gebruik als parkeerplaats voor de stalen meubelenfabriek Ahrend - ODA direct aansluitend bij de kantoorflat aan het Kofferen.

Locht = luchthartig; burg = versterkt huis

Zichtbare toestand: Intact
Lochtenburg duikt in de veertiende eeuw op als een naamloos reeds lang bestaand goed. In 1471 wordt de naam Lochtenburg voor het eerst genoemd. Later werd het Ter Weij genoemd.
In 1804 werd het verkocht en afgebroken.
Een slotje.

Bouwgeschiedenis:

Het huis duikt in de veertiende eeuw op uit een mistig verleden. In 1617 wordt het door krijgsgeweld verwoeste slot weer opgebouwd. Tegen het eind van de achttiende eeuw verkeert het huis in vervallen toestand, en in 1804 wordt het huis afgebroken. De boerderij en het koetshuis worden tot geriefelijke woonruimte omgebouwd. Deze gebouwen zijn inmiddels ook verdwenen.

Bezitgeschiedenis:

De familie Ten Veedenhuse is de eerst bekende eigenaar van het slot. Hierna volgen o.a. de families Van Kuyck, Van Lancvelt en Van Amersoyen. Eind vijftiende eeuw werd het gekocht door Godaard de Jeger.
In de verpondingen van 1650 wordt het huis als volgt omschreven: “Joncker Wouter de Jeger is toebehorende ende gebruijkende een omwaterd edelmans huijsinge, neerhuisinge ende schuer, hoff heesterbosch, een buijnder groese bij den huijse, twee schaer koeijeweijde in de Neul, vier voeijer hoijgewasch in twee besondere beempden bij den Tolheuvel gelegen.”
n 1712 komt het goed via huwelijk in handen van Theodoor von Bönninghausen, heer van Walbeck en Twiststeden.
In 1797 begint ene meneer Kuijper een kostschooltje in het gebouw. In 1804 wordt het verkocht aan notaris mr. Gerard de Jong. Hij laat het tot de grond toe afbreken, alleen de boerenwoning, koetshuis en paardenstallen bleven staan.

Tekst : Peter van der Wielen

-Lochtenburg, tekening, L. van Valkenburg, Tilburg, KUB S 62.7 / 820.11 Loch (1)

Publicaties:
Heesters, W./Ramakers, C.S.M., Geschiedenis van St. Oedenrode, Bijdrage tot de Geschiedenis van het Zuiden van Nederland, deel XXIV, 1975, p. 104
Heesters, W., Sint-Oedenrode, Zwerftocht door een Boeiend Verleden, 1981, p. 138

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.VII 452, DL.VIII 347