Kolkenwaard / Aal / Aalburg

Maasdijk

Afm. totaal terrein (m):
Onbekend
Afmetingen toelichting:
Deze afmeting is afkomstig van het Centraal Monumenten Archief.
Bron: In 1148 is er sprake van een Vulfardus de Alburg en een Nichoalus de Dover die als 'nobiles' getuigen in een oorkonde.
Oorkonde, zie: J.P.C.A. Hendriks

Bouwgeschiedenis:

Men gaat ervan uit dat genoemde Vulfardus de Alburg zijn naam aan de motteburcht geleend heeft. Wanneer die is opgetrokken en weer verlaten annex afgebroken is niet bekend.

Bezitgeschiedenis:

Waarschijnlijk zetelde Vulfardus de Alburg op de motteburcht in de Kolkenwaard. Verdere bezitters- of bewonersgeschiedenis onbekend.

Terrein met sporen van bewoning/versterking (motte) uit de late midddeleeuwen.
Opvallende, buitendijks gelegen heuvel. Er zijn sporen zichtbaar van oude begreppeling. Het betreft waarschijnlijk een motte-burcht, restant van een woonplaats of burcht. De Waarnemingen binnen het onderzoeksgebied omvatten voornamelijk middeleeuwse vondsten, waaronder enkele vroeg-middeleeuwse (liggen ten noorden van het monument).

Algemeen:

Stiboka, 1948, bodemkartering; J. Hendriks, 1988, veldkartering.

Publicaties:

J. Findhammer - Beschrijvingen Archeologische Monumenten (AMK); Cultuurhistorische Waardenkaart 2005, 2006 -- blz 116

M. van Boven - Kastelen in Brabant; van burcht tot landhuis, 1982 -- blz 145

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.I 12