Kolkenwaard / Aal / Aalburg

Adres Maasdijk

Rondom de heuvel zijn sporen gevonden van een omgreppeling en baksteenpuin.

Waarschijnlijk genoemd naar het geslacht De Alburg.

Afm. totaal terrein (m): 90 x 90 m
Afmetingen toelichting:
Deze afmeting is afkomstig van het Centraal Monumenten Archief.In 1148 is er sprake van een Vulfardus de Alburg en een Nichoalus de Dover die als 'nobiles' getuigen in een oorkonde.
Oorkonde, zie: J.P.C.A. Hendriks

Bouwgeschiedenis:

Men gaat ervan uit dat genoemde Vulfardus de Alburg zijn naam aan de motteburcht geleend heeft. Wanneer die is opgetrokken en weer verlaten annex afgebroken is niet bekend.

Bezitgeschiedenis:

Waarschijnlijk zetelde Vulfardus de Alburg op de motteburcht in de Kolkenwaard. Verdere bezitters- of bewonersgeschiedenis onbekend.

Terrein met sporen van bewoning/versterking (motte) uit de late midddeleeuwen.
Opvallende, buitendijks gelegen heuvel. Er zijn sporen zichtbaar van oude begreppeling. Het betreft waarschijnlijk een motte-burcht, restant van een woonplaats of burcht. De Waarnemingen binnen het onderzoeksgebied omvatten voornamelijk middeleeuwse vondsten, waaronder enkele vroeg-middeleeuwse (liggen ten noorden van het monument).

Stiboka, 1948, bodemkartering; J. Hendriks, 1988, veldkartering.

Publicaties:

J. Findhammer - Beschrijvingen Archeologische Monumenten (AMK); Cultuurhistorische Waardenkaart 2005, 2006 -- blz 116

J.P.C.A. Hendriks - Aalburg in het land van Heusden: een vroegmiddeleeuws walsysteem?, 1983 -- blz 3-12 (met illustratie)

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.I 12