Ter Kemenade

Adres Beemdstraat
Datum gegevens vr 8 oktober 2021

Het huis lag ten zuidwesten van Breugel, buiten de bebouwde kom, aan een bocht in de Dommel.

Het huis Ter Kemenade wordt in 1320 voor het eerst genoemd in de historische bronnen
en aangenomen wordt wel dat het goed Kemenade en het hooghuis mogelijk al bewoond werden
rond 1225. In 1437 wordt het goed Kemenade omschreven als bestaande uit een hooghuis en een versterkte, zelfvoorzienende hoeve. Het goed had twee poorten, enkele bijgebouwen, een bakhuis en een boomgaard. Het gehele goed was omgeven door een gracht met palissaden. In een akte uit 1515
is vervolgens nog sprake van “het Hogehuis van wijlen Geerlinck die Roever ter plaatse Ter Kemenade”, dat waarschijnlijk echter al vanaf de late 15e eeuw niet meer in gebruik is. De afwezigheid van het hooghuis in vermeldingen uit daarop volgende eeuwen lijkt aan te geven dat het hooghuis dan niet meer in gebruik is en waarschijnlijk is verdwenen. Vanaf de vroege 16e eeuw wordt dan ook alleen nog maar gesproken van het goed met ‘de hoeve Ter Kemenade’. [Boshoven, 2005; Wieringa, 2011].
Zichtbare toestand: Ondergronds
Coenen neemt aan dat het hooghuis na 1484 niet meer in gebruik is geweest en dat het vervolgens langzamerhand in verval is geraakt en verdwenen is. Vanaf de late 15e eeuw bestaat dus enkel nog de Hoeve Kemenade.

W Jezeer - Boerenerven onder de meubelboulevard, 2014 -- blz 1-130 (met illustratie)