Ten Houte

Adres Houtsestraat
Plaats Sint-Oedenrode
Gemeente Meierijstad
Datum gegevens vr 8 oktober 2021

Het huis lag op het terrein afgebakend door de Houtsestraat, Diependaal, Hoogstraat en Sloef.

Over van middeleeuwse toestand:

De plaats waar het huis stond is nu een onderdeel van een natuurgebied. De grachtrestanten zijn her en der nog te herkennen.

Het huis was waarschijnlijk in een bosrijke omgeving gelegen.

't Bossche Strick Grefier; A.C. Brock, Beschryving dl. II, p. 55-58
"Item seecker huys, herghecoomen van die van Amelroij, daer naer door coope aen Joncker Hugo van Berckel, in synen leeven schout van Peelant; nu toebehoorende jouffrou Anna van Berckel, ghetrout met Hendrick van Mheer, sonder vijr"

Het huis bestond al in 1337. Begin negentiende eeuw is het verdwenen. Alleen de neerhof en twee pachthoeves bleven over.
Het slot was een van de omgrachte huizen van St. Oedenrode.

Bezitgeschiedenis:

In 1337 krijgt Willem van Barle het goed in leen. De families Dickbier en Van Amersoyen hebben het huis in de zestiende eeuw in leen. In 1565 vindt er een splitsing plaats in twee volle lenen. De ene helft gaat naar de families Van Boxmeer en Van Berkel; de tweede helft gaat naar de familie Van Heessel.

Historische betekenis:

Het leengoed Ten Houte was lange tijd een van de grootste en belangrijkste leengoederen van St. Oedenrode. Het bestond uit een Hooghuis en lage huizen, een 'winhof of pachthoeve waer de laet in woonde, met bouwlanden, bossen, beemden, heiden en weilanden".

Tekst: P.J. van der Wielen

-Huis den Hout, tekening, L. van Valkenburg, Tilburg, KUB S 62.7 / 820.11 Hout (1)

publicaties:
Heesters, W./Rademaker, Geschiedenis van St. Oedenrode, Bijdrage tot de Geschiedenis van het Zuiden van Nederland, deel XXIV, p. 106
Heesters, W., Sint-Oedenrode, Zwerftocht door een Boeiend Verleden, p. 158
Sasse van Ysselt, A.F.O. van, De Voorname Huizen en Gebouwen van 's-Hertogenbosch, 1910, dl. III, p. 179
Brock, A.C., Beschryving der Vryheid St. Oden-Rode, 1832, dl. I, p. 45, 63, 66, 201, Dl. II, p. 17, 24, 39, 55-58, 64, 109, 128-131

J. Dijkstra - Archeologisch onderzoek aan de Roosendaalseweg te Etten-Leur, 2001