't Hof Grimhuizen / 't Rode Slot

Plaats Oud en Nieuw Gastel
Gemeente Halderberge
Datum gegevens zo 4 maart 2001

Zichtbare toestand: Intact
Het huis zou afkomstig zijn van Jan van der Leck, die in 1394 overleed. Het is echter niet zeker dat het hier werkelijk om de heer van Breda ging. Daarna kwam het aan François van den Zande, zoon van Jan, markies van Bergen op Zoom. In 1574 kwam het in handen van Lodewijk de Pottere. Het huis bleef in het bezit van de familie De Pottere tot aan de dood van Joannes Battista de Pottere, die in 1752 overleed. Daarna ging het over in handen van Pieter Andries van Mattemburgh. Via deze ging het over op George Hendrik van Rivecourt, en via hem op Willem Plevier. Diens dochter Anna Antonetta was de laatste bewoonster. Na de dood van haar echtgenoot Louis Auguste Joseph de Salengre vertrok zij naar Gouda en verkocht in 1830 het huis ter afbraak [Peter van der Wielen].