Gemert

Ridderplein 11-17
Wonen
Op aanvraag

klooster
klooster

Over van middeleeuwse toestand:

Zeer fraai gelegen kasteel. Via een 17e eeuwse poortgebouw komt men bij het kasteelcomplex. Van het huidige kasteel, is de zuidwestelijke hoekpaviljoen, de zogenaamde donjon, uit het 3e kwart van de 15e eeuw. Aangrenzend is de poortdoorgang uit 1448 en de voorpoort uit uit het 4e kwart van de 16e eeuw. Verder zijn er nogal wat ontsierende aanbouwsels en is het geheel wat rommelig door de verschillende stijlen. Het geheel ligt in een prachtig park.

1391
Compacte zaaltoren

Oorspronkelijk een 30 x 30m compact complex vergelijkbaar met Middachten.

Bouwgeschiedenis:

Rond 1740 werd het kasteel ingrijpend verbouwd. De kelderverdieping is nog in oorspronkelijke staat.

Bezitgeschiedenis:

Rutger van Hemert droeg in 1271 het kasteel deels over aan de Duitse ridderorde. Vanaf die tijd is het een commanderij, een bestuurslaag van de Duitse Orde.

Ton Thelen - Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert, 2009

Hans Louis Janssen - Gemert Castle. The first occupation phase 1050-1150, 2004 -- blz 119-126

A. Otten - Kasteel met een missie; ubi vult spirat, 2004 -- blz 1-104 (met illustratie)

Hans Louis Janssen - De opgraving van het kasteel van Gemert in een archeologisch-historisch perspectief, 2001

A. Thelen - Het Hooghuis te Gemert : archeologisch en historisch onderzoek betreffende het middeleeuws kasteel van de heren Van Gemert, 2001 (met illustratie)

A. Thelen - Het Hooghuis te Gemert, 2001

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 63 (met illustratie)