Geertruidenberg

Plaats Geertruidenberg
Bestemming -
Toegankelijk Niet Toegankelijk
Datum gegevens zo 26 juli 2009

Onder het Wilhelminaplein.

Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel is gedurende de Hoekse- en Kabeljauwse twisten meerdere keren verwoest (14e eeuw, 1420) en de St. Elisabethsvloed van 1421. Daarna is het kasteel hersteld. Maar in 1489 speelt het kasteel geen betekenis bij de inname van Geertruidenberg door Jan van Naaldwijk.
Na 1525 worden de stenen van het kasteel gebruikt.

Historische betekenis:

In 1323 beleende Graaf Willem III aan Willen van Duvenvoorde het schoutambt Geertruidenberg. De graaf wilde dat Willem van Duvenvoorde een kasteel én een stadsmuur ging bouwen. Willem van Duvenvoorde had het geld om een sterk kasteel te bouwen. Binnen twee jaar moest het kasteel klaar zijn. De voorwaarden van de graaf waren dat het een 'open huis' moest zijn, dit betekende dat de graaf te allen tijde onderdak verleend moest worden.
In 1330 werd het kasteel betrokken in de Hoekse en kabeljauwse twisten. Het kasteel liep grote schade op. Het werd toch weer hersteld en in 1439 kwam het in bezit van de Hertog van Brabant. In 1489 stelde de verdediging van het kasteel weinig meer voor. In 1525 is het kasteel bouwvallig. Karel V staat toe het kasteel te slopen.

Castlephoto Kasteel Geertruidenberg

Bas Zijlmans - Een middeleeuwse versterkte hofstede bij Geertruidenberg, 1999

B. Zijlmans - De grafelijke burcht van Geertruidenberg (1323-1547), 1998

M. van Boven - Kastelen in Brabant; van burcht tot landhuis, 1982 -- blz 13,150

Anton van Oirschot - Middeleeuwse kastelen van Noord-Brabant : Hun bewoners en bewogen geschiedenis, 1981 -- blz 225,298

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.IV 475