Gansoijen

Plaats Drongelen
Gemeente Altena
Datum gegevens ma 26 augustus 2019

Locatie:

Het verdwenen dorp Gansoijen dankt zijn lot aan de wet van 26 januari 1883, waarin koning Willem III opdracht geeft tot het graven van de Bergsche Maas. Gansoijen verdween in de golven.

Geen sporen meer.

Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel zou eind dertiende eeuw door Jan II van Brabant gebouwd zijn. Waarschijnlijker is dat het rond 1334 gebouwd is door Jan III van Brabant. In 1511 gaf landvoogdes Margaretha van Parma opdracht om het kasteel te slechten. Het kasteel is gesloopt door de burgerij van 's Hertogenbosch.
Het huis had een rechthoekig grondplan met aan weerzijden een uitstekende toren.
Bron: [Loon,1984]
Typologie Overig
Zichtbare toestand: Intact
Vier jaar werd het kasteel herbouwd. In 1829 werd het kasteel grotendeels gesloopt, waarvan slechts de ronde toren overbleef. Voor de toren verrees een statig landhuis dat als buitenverblijf ging dienen. In 1891 en 1892 werden de restanten van het kasteel met veel moeite verwijderd. Later zijn er nog delen teruggevonden. Ook de enig overgebleven toren moest wijken voor de nieuwe rivier.
Geen restanten meer aanwezig.

Bezitgeschiedenis:

Het huis werd gebouwd door Jan III van Brabant; het handelde hier dus om een Brabants leen. Adellijke families die verwanten hadden onder de graven van Gelre, de hertogen van Brabant en de heren van Drunen, Heusden en Drongelen wisselden steeds als eigenaar. Onder de heer van Dam van Brakel viel het slot onder de sloophamer.

Historische betekenis:

Het kasteel stond op de grenzen van Brabant, Gelre en Holland, waardoor het huis diverse keren van eigenaar wisselde.

Tekst: Peter van der Wielen

Afbeeldingen:

-Gansoijen aende suyd west sijde, penseeltekening, 15 augustus 1718, H. Pola, Tilburg, KUB G 14 / 820.11 Gans (2)
-Toren en het nieuwe huis Gansoijen, litho, 1846, J.F. Christ/P. Lauters, Tilburg, KUB G 14 / 820.11 Gans (10)
-Plattegrond, blauwdruk, februari 1893, D. Wisboom, Tilburg, KUB G 14 / 820.12 Gans (1)
-Sansoye bij Heusden, ets, 1652, A. Rademaker, Tilburg, KUB G 14 / 820.11 Gans (9) (ter)