Den Emer

Plaats Prinsenbeek
Gemeente Breda
Datum gegevens wo 28 oktober 2020

In 1648 is het huis grondig gerestaureerd door Roeland van den Brandelaer.

Bezitgeschiedenis:

In de vijftiende eeuw hield Jan van Nyspen 'de steede Ten Eemeren' van de hertog van Brabant in leen. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was Maria van Groeneveld, weduwe van Charles de Héraugière, in het bezit van het huis. Halverwege de zeventiende eeuw was het bezit van de familie Van den Brandeler, en via deze kwam het via vererving in het bezit van Michiel Samuel de Mestral. Zijn weduwe bleef tot haar dood in 1770 in het huis wonen. Op 12 november 1770 kocht Mattheus Cornelis Versluys Den Emer als buitenverblijf. Zijn achterneef Matthieu Corneille Etienne Versluys erfde het goed Den Emer integraal, en deze overleed op 15 oktober 1944 op het kasteel. In 1856 werd het goed door de erfgenamen openbaar verkocht. De koper van het landgoed was Hendrik Vliegenthart uit Dordrecht, die het in kleine kavels doorverkocht.
[Peter van der Wielen]

J.M.F. IJsseling - De laatste heren van de Emer en de ondergang van het kasteel, 1972 -- blz 119 - 139 (met illustratie)

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.IV 172, DL.V 420