Crayevelt / Kraaienveld

Plaats Aalburg
Gemeente Altena
Datum gegevens di 15 februari 2011

Archeologisch onderzoek:

Terein met sporen van versterking/bewoning (kasteel) uit de late middeleeuwen, alsmede mogelijke sporen van bewoning uit de Romeinse tijd. Volgens Voogd (1953) ligt hier waarschijnlijk de ridderhofs tad Craeyenveld: een door een (inmiddels gedempte) gracht omgeven kasteel, waarvan de funderingen zich nog in de bodem zouden bevinden. Het kasteel wordt vermeld in 1431. De vondsten dateren uit de middeleeuwen (11e-16e eeuw) en de Romeinse tijd (2e eeuw).

Publicaties:

J. Findhammer - Beschrijvingen Archeologische Monumenten (AMK); Cultuurhistorische Waardenkaart 2005, 2006 -- blz 113

J.P.C.A. Hendriks - Archeologie en Bewoningsgeschiedenis in het Land van Heusden en Altena, 1990 -- blz 53

A.F.O. Sasse van Ysselt - Beschrijving van de Kasteelen, staande of gestaan hebbende in het Hollandsch deel van Noordbrabant, 1918 -- blz 7-8

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.III 123, DL.VI 618