Casteren / Groot Duifhuis

Adres Hoevendreef 2
Plaats Liempde
Gemeente Boxtel
Datum gegevens wo 21 juli 2021

Etymologie:

De naam is afgeleid van een karakteristieke duiventoren die hier in 1661 werd gebouwd en die nog altijd deel uitmaakt van het complex, maar de hoeve is veel ouder.

(Bouw)fase 1 - 14e eeuw t/m 15e eeuw
Zichtbare toestand: Intact
Het huis werd gebouwd voor 1400. Uit dit huis ontwikkelde zich in de loop van de jaren waarschijnlijk het huidige huis. De herenkamer werd mogelijk in de vijftiende eeuw aangebouwd. De duiventoren ontstond in 1661. In 1979 werd de hoeve met herenkamer gerestaureerd, en in 1981 volgde de duiventoren [Van der Wielen].
Al in de veertiende eeuw wordt hij in de bronnen vermeld als eigendom van de Bosschenaar Jan van Derentheren en zijn kinderen.

Bezitgeschiedenis:

In 1400 werd een deel van de hoeve verkocht aan Lambrecht de Bonte. De andere helft werd gekocht door Aleijt van Casteren. In 1441 was Jan Wouters van Lier eigenaar. In de vijftiende eeuw was Ludolf van de Water, kanunnik van de St. Jan in Den Bosch, eigenaar van Kasteren. Op 3 december 1491 schonk hij een aantal goederen waaronder de hoeve Kasteren aan de Kartuizers. In 1659 verkochten de Kartuizers hun goederen aan Pieter Lus, oud-presidentschepen en Ontvanger der Convooien en Lichtingen te Den Bosch. Hij liet in 1661 de duiventoren bouwen. In het midden van de negentiende eeuw kwam het huis via vererving in handen van Elizabeth Clara Vermeulen. Bij een openbare verkoping in 1862 geraakte het huis in handen van dhr. Van Esch. Op 7 januari 1863 werd het Groot Duifhuis doorverkocht aan Jan Schoenmakers. In 1998 werd het huis overgedragen aan de Stichting Het Noord-Brabants Landschap. De duiventoren is dan nog in bezit van Piet Mertens [Van der Wielen].

Publicatie:
Van den Oetelaar, G. en Sanders, J., Kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis op Kasteren te Liempde, Liempde, 2002.