Alphen / Oud Kalslagen

Adres Hoflaan
Gemeente Alphen aan den Rijn
Bestemming Wonen
Toegankelijk Niet toegankelijk
Datum gegevens zo 1 juni 2014

Locatie:

De Burcht te Alphen lag ten zuidoosten van het dorp Alphen nabij de Hoflaan, op de plaats waar nu het wooncentrum het Hof te Alphen is gevestigd.

Over van middeleeuwse toestand:

Het middeleeuwse huis is in de 17e eeuw vervangen. Dit huis is in de 19e eeuw gesloopt. Op deze plaats staat het wooncentrum.

Zichtbare toestand: Intact
Het is onduidelijk wanneer en hoe het middeleeuwse huis aan zijn eind is gekomen. Wel is duidelijk dat in de 17e eeuw een nieuw huis gebouwd werd op de plaats van het middeleeuwse huis. Het is de 17e eeuwse huis is in de 19e eeuw gesloopt.

Bezitgeschiedenis:

De "hofstede en huisinge tot Alphen" is in 1438 verlijd op Willem van Alkemade IJsbrandtsz. In 1472 is het huis als leen van Voorn door Floris van Boschhuysen en zijn kinderen gehouden. De heren van Kalslagen waren de familie Coppiers.

Publicaties:

S.J. Fockema Andrea - Kastelen ridderhofsteden en buitenplaatsen in Rijnland, 1974 -- blz 68 - 68 (met illustratie)

W.M.C. Regt - Alpensche buitenplaatsen, 1920 -- blz 149 - 156