Ter Vloet

Plaats Liessel
Gemeente Deurne
Datum gegevens di 13 juli 2021

Door Spamer gelocaliseerd aan de Kerkeindseweg nabij de Aa.

Etymologie:

Naam duidt op een vloet, een perceel achter de watermolen, dat gebruikt werd om het water op te stuwen voor de watermolen.

Zichtbare toestand: Intact
De eerste vestigingsplaats van deze heren van Deurne, in het begin de familie Van Doerne, was het landgoed 'Ter Vloet', gelegen bij de brug van de Kerkeindseweg over de Vlier. In 1340 was dit al in bezit van de familie Van Doerne, met daarbij gelegen een watermolen en een versterkt slotje, een 'blokhuis'. Dit moet aldus het eerste kasteeltje van Deurne zijn geweest.
Ter Vloet wordt in 1466 niet meer vermeld [Keunen,2002:12]
De woontoren is nog niet aangetoond.

Wikipedia Vloet

Publicaties:

Luuk Keunen - De relatie tussen drie adellijke Deurnese complexen: Ter Vloet, Klein Kasteel en Groot Kasteel, 2004

M. van Boven - Kastelen in Brabant; van burcht tot landhuis, 1982 -- blz 12,155

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.II 494, DL.VII 316, DL.X 442, DL.XIV 1164