huis te Heerle / Heerle, huis te / Altena

Plaats Heerle
Gemeente Roosendaal
Datum gegevens zo 15 maart 2009

Locatie:

Tussen Heerle en Wouw, op nog geen tweehonderd meter afstand van de kasteelplaats van Wouw, ligt heden ten dage een pompstation van waterleidingmaatschappij op de plaats waar vroeger het huis Altena stond.

Altena is feitelijk 'al te na'; het lag op nog geen tweehonderd meter van het kasteel Wouw.

Gesloopt in 1969, het huis was toen al ernstig in verval.
Het huis was waarschijnlijk een eenvoudige, versterkte hoeve.

Bouwgeschiedenis:

Het huis werd gebouwd voor 1392. In 1547 zijn er omvangrijke herstellingen aan het huis uitgevoerd. In 1765 werd het huis totaal vernieuwd, waarbij gebruik werd gemaakt van de oude bouwmaterialen. In 1969 was het huis dusdanig vervallen dat men tot sloop overging. Er werd toen door de waterleidingmaatschappij een begin gemaakt met de werkzaamheden om op het goed een waterwinningsgebied en een pompstation te vestigen.

Bezitgeschiedenis:

In 1392 deed Jan van Berchem 'om zekere misstappen' afstand van het goed Altena ten gunste van Hendrik II van Boutersem, heer van Bergen op Zoom. Het goed bleef in handen van heren van Bergen op Zoom, die het verpachtten. In 1795 werd het goed door de Fransen geconfisqueerd, ondanks het feit dat bij de capitulatie van Bergen op Zoom de markies zijn eigendom zou mogen behouden. In 1803 werd de hofstede Altena verkocht aan Petrus J. Adan. In 1820 werd de hoeve verkocht aan J. van Oers uit Wouw. Twee jaar later werd P. van Vugt eigenaar, en in 1847 P.J. van Elsen. E.E.M.J.F. van Elsen, weduwe van R. Plissaart verkocht in 1966 het gehele goed aan de N.V. Waterleiding Maatschappij 'Noord-West-Brabant'.

W.A. van Ham - Altena onder Wouw: van hoeve tot pompstation, 1979