Aldendriel

Adres Kasteelsestraat 4
Gemeente Land van Cuijk
Datum gegevens ma 22 april 2019

Aldendriel ligt ten oosten van Mill, net buiten het dorp aan de weg naar Haps.

trouwlocatie in verderop gelegen kapel.

Over van middeleeuwse toestand:

Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel daterend uit 1477. Sinds 1990 worden diverse ruimten in de bijgebouwen gebruikt voor doeleinden van verschillende aard. Alle ruimten zijn zoveel mogelijk in de authentieke staat gelaten, zodat u zich als gast werkelijk in de middeleeuwen waant. Wellicht dat in een ver verleden Koning Arthur en zijn ridders Kasteel Aldendriel op een van hun tochten hebben aangedaan. Van de grote Ridderzaal, Jonkerzaal, het Bakhuis en Kemenade tot aan de Veranda met de prachtige tuin, overal ademt de sfeer van weleer….

Het hoofdgebouw heeft nog steeds een woonfunctie en op de voorhof is een cateringservice gevestigd.

In 1763 werd het huis verbouwd, de oude kruisvensters werden vervangen moderne vensters.
Typologie tekst:
Momenteel Heeft het huis een rechthoekig grondplan, omgeven door een dubbele gracht; hoe het huis er voorheen uitzag is niet bekend.

Bouwgeschiedenis:

Het huidige huis is grotendeels zestiende-eeuws, met belangrijke wijzigingen uit de zeventiende eeuw. Toen werden o.a. de kruisvensters door modernere vensters vervangen. In 1765 werd het poortgebouw vernieuwd, wat zich uitte in twee trapgeveltjes en nieuwe raampjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het huis schade op, dat in 1948 werd hersteld. In 1964 volgde een grootscheepse restauratie, waarbij ook het vijftiende-eeuwse vakwerk werd ontdekt.

Bezitgeschiedenis:

De eerste bewoner die we bij naam weten te noemen was ene Hendrik van der Voort, die het huis rond 1500 bewoond zou hebben. Ene Bartholdt van der Voort wordt in 1648 als eigenaar genoemd. In 1754 werd het huis door baron Van Dongelbergh, de toenmalige eigenaar verkocht aan graaf De Pas de Feuquières uit Well. Via vererving kwam het in bezit van Willem de Liedel, die getrouwd was met Eleonora Ottilia, baronesse de Schloissnigg van Ebergassing, wiens familie het huis later zou erven. De burgemeester van Mill, de heer H. Verstraaten en de heer J. Hermanussen kochten in 1903 het kasteel. De familie van de laatste kreeg het in 1930 geheel in handen en maakten het huis tot middelpunt van een landbouwbedrijf. De beeldhouwer Manus Evers betrok na 1948 een deel van het kasteel. Begin jaren vijftig werden er plannen voor het huis ontwikkeld, waaronder dat van gemeentehuis. De gemeenteraad hield echter de koop tegen, en in 1963 werd het verkocht aan de Hollandse Betonmaatschappij, die het wilden verbouwen tot vakantieoord. Drs. J. van Oudenaerde bewoonde vanaf 1962 tot aan zijn dood in 1995 het huis, waarna de familie Hoefs het huis betrok en in de voorburcht een cateringbedrijf vestigde, wat heden ten dage gerund wordt door de heer van Lieshout. In 1999 werd het huis gekocht door de heer Ledeboer, die van plan is zijn kantoor hier in te richten.

URL Commercieel Aldendriel
Wikipedia Aldendriel
Castlephoto Kasteel Aldendriel

Afbeeldingen:

Aldendriel vanuit het oosten, vanaf de binnenplaats, tekening, Jan de Beijer?, 1743, Tilburg, collectie B. Aarts
-Kasteel Aldendriel, pentekening, E. Koopmans, 2003, 's-Hertogenbosch, collectie P.J. van der Wielen

R. Meischke - Huizen in Nederland : Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, 2000

Esther Becx - Kastelengids van Noord-Brabant, 1999 -- blz 122 - 124 (met illustratie)