KastelenInNederland.nl

Wijnandsrade II

Heden ten dage...

Adres
Opfergelstraat 3
Postcode
6363 BX
Plaats
Wijnandsrade
Gemeente
Beekdaelen
Provincie
Limburg
Coördinaten RD x - y
189,880 - 323,750
Coördinaten dec nbr -ol
50.902461 - 5.883208
Toegankelijk
Op aanvraag
Commentaar? hier
Datum gegevens
vr 12 september 2014
Geraadpleegd (12 mnd)
269
 

Locatie:

In het centrum van het dorpje gelegen.

Functies:

woning
woning

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Linkervleugel van het kasteel Wijnandsrade met toegangspoort uit 1719. Hiertegenaan gebouwd twee haaks op elkaar staande vleugels welke binnenplaats omsluiten. De zuidvleugel van de hoeve met hoektorentjes uit 1634. Tegenover het kasteel een vakwerkschuur uit de 18de eeuw.
In gebruik als kantoor en woningen.

Geschiedenis

 

Bouwgeschiedenis:

Stichting
16e eeuw
Zichtbare toestand:
Bevat oude delen

Bouwgeschiedenis:

Over de oorspronkelijke burcht is weinig bekend. Zoals op de meeste plaatsen, is het huidige complex ontstaan uit het oprichten van een waarschijnlijk houten verdedigingstoren, boven op de nog aanwezige motteheuvel, vroeger ook omringd door grachten.

Bezitgeschiedenis:

De eerste v/d Bongard, namelijk Wilhelm I von dem Bongard, kwam in Wijnandsrade door huwelijk in 1516 met Maria van Mascherel, erfdochter van Wijnandsrade, van Heyden en Terblijt. Wilhelm I was tevens Heer van Paffendorf en Bergerhausen. Hij was erfkamerheer van Gulick en ambtman van Düren en Nörvenich in Duitsland. Hun oudste zoon, Wilhelm II v/d Bongard, was gehuwd met Margaretha van Pallant. Hun beider wapen is aangebracht in de topgevel van het 16e eeuwse gebouw. Een erfeniskwestie en het voortijdig overlijden van Wilhelm II zijn debet aan het voltooien van dit mergelgebouw door zijn zoon Werner v/d Bongard. Deze laatste was gehuwd met de dochter van Schellart van Obbendorf. Zie alliantiewapen in natuurstenen schouw van de ridderzaal. Blijkens verscheidene aanknopingspunten moet deze verbouwing gereed gekomen zijn in 1554. Verdere uitbreidingen zijn van latere datum.

Verwijzingen

URL Historisch
Kastelenlexicon
St. Limburgse Kastelen
Rijksmonumentnr
 

Publicaties:

Jens Friedhoff - Burg und Schloss Wijnandsrade (Prov. Limburg, Niederlande) - Besitz- und Baugeschichte im Spiegel der archivalischen überlieferung, 2012 -- blz 99-109

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 334-337 (met illustratie)

A.G. Schulte - Middeleeuwse kastelen in Limburg : Een panorama tussen droom en werkelijkheid, 1995

W. Groneman - Kastelen in Zuid-Limburg, 1964

E.H. Brongers - Geschiedenis van het Kasteel Wijnandsrade