Well

Kasteellaan 20
Bergen
Niet Toegankelijk

school
school

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) In binnengracht gelegen vierkant hoofdgebouw, XV-XVII e.v. met binnenplaats, een ronde hoektoren onder een knobbelspits en een poortpaviljoen met gezwenkt geveltje (1637); boogfriezen en sporen van arkeltorentjes. Drie dienstvleugels om de voorhof, XVII, waarvan de zuidelijke een open hal heeft met hoofdgestel op Dorische kolommen, de middelste de poort bevat en de noordelijke twee ronde torens, XV of XVI, bezit; een zware bij de n.o. hoek en een kleine bij de poortvleugel. Van de voorhof voert een gemetselde boogbrug naar het hoofdgebouw. Voor het complex het z.g. jagershuis, XVII, de dienstvleugels gelegen op het terrein tussen binnen- en buitengracht de ruine van een ronde toren-molen, XV. De buitengracht staat in verbinding met de omgrachting van een rechthoekig terrein ten zuiden van het slotcomplex.

27 x 27
Afm. totaal terrein (m):
250 x 200

Bouwgeschiedenis:

(RDMZ) In binnengracht gelegen vierkant hoofdgebouw, XV-XVII e.v. met binnenplaats, een ronde hoektoren onder een knobbelspits en een poortpaviljoen met gezwenkt geveltje (1637); boogfriezen en sporen van arkeltorentjes. Drie dienstvleugels om de voorhof, XVII, waarvan de zuidelijke een open hal heeft met hoofdgestel op Dorische kolommen, de middelste de poort bevat en de noordelijke twee ronde torens, XV of XVI, bezit; een zware bij de n.o. hoek en een kleine bij de poortvleugel. Van de voorhof voert een gemetselde boogbrug naar het hoofdgebouw. Voor het complex het z.g. jagershuis, XVII, de dienstvleugels gelegen op het terrein tussen binnen- en buitengracht de ruïne van een ronde toren-molen, XV. De buitengracht staat in verbinding met de omgrachting van een rechthoekig terrein ten zuiden van het slotcomplex.

Publicaties:

Taco Hermans - Middeleeuwse woontorens in Nederland : de bouwhistorische benadering van een kasteelvorm, 2016 -- blz 227-229 (met illustratie)
Taco Hermans - Woontorens in Nederland; bouwhistorische gids voor middeleeuwse woontorens, 2015 -- blz 232-239 (met illustratie)
Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 110-113 (met illustratie)
Rob Gruben - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161
M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 217 (met illustratie)
A.G. Schulte - Middeleeuwse kastelen in Limburg : Een panorama tussen droom en werkelijkheid, 1995