Puth

Adres Steinweg 1-3
Plaats Voerendaal
Gemeente Voerendaal
Datum gegevens wo 27 juli 2022

Ten noordwesten van Voerendaal aan de Hoensbeek.

Zichtbare toestand: Intact
Adam van Putten werd beleend met 'den hof te Putten' , dit wil niet zeggen dat er een huis was. In 1455 was er wel een huis. Deze werd kennelijk in de 16e eeuw verbouwd of uitgebreid, wat nog in het huidige huis te zien is.

Bezitgeschiedenis:

De oudst bekende bezitter van het Valkenburgse leengoed Huis en Hof Puth is ridder Johan van Putt, die het goed in de veertiende eeuw voor de leenzaal van Valkenburg heeft verheven. Door het huwelijk van zijn dochter Bela gingen huis en hof Puth over naar de familie van haar man Eustache van den Bongard. In 1386 werd hun zoon Adam met het goed beleend. Via vererving bleef het goed vervolgens tot 1455 binnen de familie Van den Bongard. In dat jaar ging het huis met bijbehorende grond over naar Steven van Brempt genaamd Lieck. Door het huwelijk van diens erfgename Bela van Brempt met Jan van Tzevel aan het einde van de 15e eeuw ging Puth met toebehoren over naar de familie van haar echtgenoot.

Wikipedia Puth
Castlephoto Kasteel Puth