Valkenburg

Grendelplein 13

monument
monument

museum
museum

Over van middeleeuwse toestand:

Kasteel Valkenburg, verwoest 1672; burchtruïne op de steile helling ten zuiden van de stad op de Heimelberg. Het kasteel, waarvan nog belangrijke muurgedeelten overeind staat, 14e - 15e eeuw, was aan alle zijden omgeven door een omhoog klimmende versterkte weg, een z.g. dwingel waarvan aan de oostzijde resten bewaard zijn. Vooral de ridderzaal laat de grootte van het kasteel duidelijk zien. Valkenburg is een van de weinige hoogteburchten in Nederland.

1040
Versterkte residentie

Bouwgeschiedenis:

In het begin van de 12e eeuw werd een rechthoekige donjon gebouwd door Goswinus I. Het was een zware toren van 12 x 18 m. De toren werd in 1122 verwoest.
De verwoesting gebeurde grondig want de nieuwe 16-hoekige woontoren werd over de oude gebouwd. Deze toren had een omtrek van 45m met 2m dikke muren. Later werd een kleinere tienhoekige bergfried gebouwd er werd ook een schildmuur omheengebouwd. Daarbuiten lag nog een dwingelmuur met een weergang op bogen. Om onbekende redenen is het geheel afgebroken.

Aan het einde van de 13e eeuw begon men met de bouw van een veel groter complex. (zie de maquette).

Beschermd monument, 69B-029

Rob Gruben - Valkenburg en de mergelgroeve, 2016 -- blz 15 (met illustratie)
Tom Bauer - Kasteelruïne Valkenburg; van overgroeide steenhoop tot geconsolideerde ruïne, 2010 -- blz 65-75 (met illustratie)
Jan van Doesburg - Getekend door de tijd, 2010
Jörg Soentgerath - De hoofdvleugel van de kasteelruïne Valkenburg aan de Geul, 2010 -- blz 76-85 (met illustratie)
T. Waegeman - Burchten en Versterkingen in de Eurogio Maas-Rijn; een toeristische ontdekkingsreis, 2002 -- blz 259-260 (met illustratie)
M.J. Kuipers-Verbuijs - Ruïnes in Nederland, 1997 -- blz 212 (met illustratie)
Jan Notten - Kasteelruïne Fluwelengrot, 1996 -- blz 1 - 23 (met illustratie)