Reijmersbeek

Adres Reijmersbekerweg 28-30

Ten noorden van het dorp op de linkeroever van de Geleenbeek.

Kasteel Reijmersbeek is het hoofdgebouw bestaande uit een souterrain met daarop 3
verdiepingen .
Het gebouw is opgetrokken uit baksteen met speklagen, afgedekt met mansardedak
en voorzien van een hoektoren, voorgevel met een klein fronton. De voorgevel met toegevoegd smal fronten en vensters met gesmede raamhekjes, de achtergevel met halfachthoekig naar voren komende hoektoren.

Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel heeft een rechthoekige plattegrond. Op de rechterhoek staat een toren. De achthoekige toren is 16e eeuws.
Zichtbare toestand: Intact
De hoofdvorm van het huis met zijn kenmerkende baksteencultuur is 17e eeuws. Het gebouw is opgetrokken in een afwisseling van baksteen en mergel, grotendeels in de vorm van speklagen. Het heeft een mansardedak waarop een toren staat met een ui-vormige spits.

Bezitgeschiedenis:

Thomas Van Reijmersbeek wordt al in de eerste helft van de veertiende eeuw genoemd. Maar Bartholomeus van Reijmersbeek wordt in 1356 als heer van het kasteel genoemd.
In 1450 kwam de familie van Eynatten, afkomstig uit het gelijknamige plaatsje bij Eupen in het bezit van Reijmersbeek. Catharina van Reijmersbeek, droeg in dat jaar het kasteel over aan Jan II van Eynatten en zijn zoon Herman Schilling van Eynatten.
Reijmersbeek was een leen van de heerlijkheid Schinnen. In 1626 werd het kasteel het centrum van de nieuw gemaakte heerlijkheid. Jan Ulrich werd in 1643 eigenaar van het kasteel.

URL Historisch Reijmersbeek
Wikipedia Reijmersbeek