Purmerstein / Purmersteyn

Slotplein
Recreatie

monument
monument

Fundamenten deel opgemetseld.

Intact
Willem Eggert was de eerste Heer van Purmerend. Het wapen van Purmerend is te danken aan deze eerste Heer van Purmerend. Zijn familieteken symboliseert al eeuwen lang Purmerend. De "Heerlijkheid" Purmerend was aan Eggert geschonken als dank voor zijn goede diensten. Willem is ook de man achter de bouw van slot Purmerstein in 1410.
Het kasteel was rechthoekig van vorm, op elke hoek stond een vierkante toren, terwijl aan weerskanten van de ingang nog twee achtkantige torens te zien waren. De grote zaal werd ook wel de marmeren zaal genoemd, omdat de vloer bestond uit marmeren blokken.
(Bouw)fase 2 - 1741 t/m heden
Terrein met reliëf

Publicaties:

Christian Bertram - Noord-Hollands Arcadia; ruim 400 Noord-Hollandse buitenplaatsen in tekening, 2005 -- blz 252-253 (met illustratie)
J.W. Groesbeek - Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, 1981 -- blz 276 - 284