Schaesberg

Kasteelweg 36
Landgraaf
Landgraaf
Recreatie

Ten noordwesten van het dorp Schaesberg.

Over van middeleeuwse toestand:

De herbouw start waarschijnlijk in 2017. Daarmee wordt het Landgoed slot Schaesberg toegankelijk voor bezoek. Tot en met 2016 is de pioniersfase van het project. Hierin wordt alles bezoeker vriendelijk gemaakt. En wordt er gebouwd aan ambachtshuizen voor smid en timmerman. Momenteel is het nog gratis maar er gaat in de toekomst entree gevraagd worden.
[nov 2015]

twijfel over verdedigbaarheid

Bron:
Conrad en zijn broer Willem werden in 1371 gevangen genomen. Zij noemden zich heer van Schaesberg nadat zij het kasteel erfden.

Bouwgeschiedenis:

Op de funderingen van het oude kasteel uit de 14e eeuw werd in 1570 een nieuw kasteel gebouwd. Dit kasteel werd omgeven door grachten. Het kasteel had in 1570 twee haaks op elkaar staande vleugels. Op de binnenhoek werd een zeshoekige traptoren gebouwd.

Bezitgeschiedenis:

Johan van Schaesbergen erfde het kasteel en liet in 1570 een nieuw kasteel bouwen. Dit kasteel werd in de 17e eeuw verder uitgebreid. Frederik II wist Schaesbergen tot een zelfstandige heerlijkheid te verheffen.

Aryan Klein - Op z'n 17e eeuws; kasteel Schaesberg herrijst, 2016 -- blz 26-28 (met illustratie)
J. Born - Slot Schaesberg, 2014 -- blz 1-168 (met illustratie)