Nederhorst / De Horst

Adres Slotlaan 3
Plaats Nederhorst den Berg
Gemeente Wijdemeren
Datum gegevens zo 7 augustus 2022

Etymologie:

oorspronkelijk Horst genaamd. Maar doordat er verwarring dreigde te ontstaan met de Horst te Rhenen, werd dit kasteel Nederhorst (laag).

[Cruysheer, 2018:44] vermoedt dat het kasteel dateert uit de 13e eeuw.
Rechthoekig omgracht gebouw met 4 zeskantige hoektorens. Waarschijnlijk ontstaan uit een woontoren of donjon. Het huidige gebouw heeft zijn uiterlijk gekregen na een grondige verbouwing in 1635.
Zichtbare toestand: Intact
In 1635 is het huidige huis gebouwd in opdracht van Godard van Reede. Het huis werd in 1673 door de Fransen in brand gestoken (alhoewel hiervan weinig bewijs is) maar daarna hersteld. Het raakte na de 2e Wereldoorlog in verval, brandde in 1971 af. Maar vervolgens is het in 1973 weer hersteld.

Bezitgeschiedenis:

Van 1301 t/m 1535 heette alle bezitters Alfert van Wulven of Alfert van der Horst. Het kasteel was oorspronkelijk eigendom en geen leen van de Utrechtse bisschop. Later (na 1301) werd het een leen van de Hollandse Graaf.
De volgende bezitters zijn:
Afert II (1320 - 1345)
Alfert III (1345 - 1401) x Mabalia van der Woude
Alfert IV (1401 - 1434) x Maria van Hodenpijl
Alfert V (1434 - 1467) x Otte van Beesde
Alfert VI (1467 - 1485) x Josina van Zuijlen van der Haer.
Afert VII (1486 - 1535) ongehuwd.

Wikipedia Horst
Castlephoto Kasteel Nederhorst

Publicaties:

Peter Verhoeff - Kasteel De Nederhorst;Deel 1: Tuinhistorisch onderzoek en waardestelling; concept, 2021 -- blz 1-99 (met illustratie)

Gerrit Korenberg - Kasteel Nederhorst; bouwhistorisch onderzoek, 2019 -- blz 1-181 (met illustratie)

J.C. Brandhorst - Kasteel Nederhorst te Nederhorst den Berg, 2016 -- blz 13-16 (met illustratie)

Christian Bertram - Noord-Hollands Arcadia; ruim 400 Noord-Hollandse buitenplaatsen in tekening, 2005 -- blz 205-206 (met illustratie)

C.P.M. Leurs - Kasteel "de Nederhorst". Dertig jaar restauratie- en subsidieperikelen in een notedop, 1993

Johan Willem Groesbeek - Middeleeuwse kastelen van Noord-Holland, 1981 -- blz 240 - 245 (met illustratie)

- ANWB redaktie gidsen - Kastelen in Nederland, 1971 -- blz 173 - 173 (met illustratie)