Terlinden

Terlindenweg 100
Wijnandsrade
Nuth

Ten noordoosten van het gehucht Swier nabij Wijnandsrade ligt de deels wit geschilderde hoeve.

Kasteel is verdwenen. De huidige gebouwen zijn onderdeel van de voorburcht.
(Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, 1962) De herenhoeve heeft twee gesloten binnenplaatsen. De oudste gedeelten worden gevormd door de met speklagen opgetrokken vleugel tussen beide binnenplaatsen met links aan de straat een vooruitspringend torentje; verdere delen van de voor- en achtervleugel aan de rechterbinnenplaats XVIIIa; het torentje heeft een oorspronkelijk, ten dele dicht gezet venster met een houten tussendorpelkozijn onder een strek van mergel; de overige oorspronkelijke vensters zijn uitgebroken.

Bouwgeschiedenis:

Deze hoeve heeft twee binnenplaatsen, waarvan er één gesloten is en de ander aan één zijde open is. Het huidige complex is in verschillende fases gebouwd en gegroeid. De tussen de beide binnenpleinen gelegen vroeg 17e eeuwse vleugel met hoektorentje en mergelstenen speklagen is het oudste gedeelte. Het fronton van deze vleugel en de andere bouwdelen zijn van ruim anderhalve eeuw later.

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 332-333
J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 83