Het Geudje / Ohé / Genohé / Hasselholt

Burgemeester Minkenberglaan 11
Ohé en Laak
Maasgouw

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Het Goedje. Twee vleugels, haaks met de hoeken tegen elkaar. De hoofdvleugel grotendeels van mergel met laat gotische nissen, vensters en topgevels, midden XVI, en een bakstenen langsgevel met banden, tussendorpel- en kruiskozijnen van mergel in de trant van de Maaslandse renaissance, blijkens ankers uit 1651; aan de andere lange zijde een kortere uitbouw met netgewelf, XVI. De andere vleugel, van baksteen en achter ook vakwerk, heeft trapgevels, tandlijsten, resten van kruis- en tussendorpelvensters en het ankerjaartal 1629 in een der eindgevels.

voldoet niet, niet verdedigbaar

1548

Bouwgeschiedenis:

Dit kasteel zal dateren uit de 15de eeuw. In de 16de eeuw werd de donjon voorzien van een traptoren en uitgebreid. De toren werd in de jaren 70 herbouwd. De zuidgevel (oorspronkelijk van mergel) is in 1651 vervangen door een bakstenen gevel met kruiskozijnen in Maaslandse renaissance. In 1629 werd de lagere bakstenen vleugel aangebouwd.

St. Limburgse Kastelen

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 253-255 (met illustratie)