Witham / Hofstat

Adres Huize Witham
Plaats Nieuwstadt
Gemeente Echt-Susteren
Datum gegevens ma 25 juli 2022

Westelijk van de dorpskern, nabij de spoorweg.

Over van middeleeuwse toestand:

De stadresidentie is een grote, in baksteen opgetrokken en witgeschilderd herenhuis van 17,5 x 11 meter en telt boven het hoge souterrain drie woonlagen onder een hoog ingesnoerd schilddak. In het midden van de vijf vensterassen brede voorgevel bevindt zich de ingang, te bereiken via een dubbele trap. Tegen het midden van de achtergevel is een halfronde gesloten uitbouw, die vermoedelijk ooit als kapel of als trappenhuis heeft gediend. Mogelijk gaat het om het oudst bewaarde deel van het gebouw.
Het huidige huis heeft een voorganger gehad, want in 1474 bouwt Jan van Wittem, heer van Eys, ter plaatse een huis.

Ontleend aan de naam van de heren van Wittem.

(Bouw)fase 1 - 15e eeuw t/m 16e eeuw, 3e kwart
Zichtbare toestand: Intact
Mogelijk stamt het oorspronkelijke Witham uit de 15e eeuw. In 1536 was sprake van een huis 'buiten de muren'. Mogelijk hetzelfde huis als wat in 1474 'Hofstat' werd genoemd.
Zichtbare toestand: Intact
In 1643 verklaarde Otto Willem Schenck van Nydeggen dat het huis een eeuw geleden werd verwoest. Omstreeks 1700 werd het huis gebouwd of verbouwd tot stadresidentie.

Bezitgeschiedenis:

In 1444 werd Frederik van Wittem beleend met de Geldersche leengoederen te Nieuwstadt. In 1474 ging dit over naar zijn broer Johan. Door het huwelijk van Maria van Wittem met Arnold van Ghoor, heer van kasteel Heel, kwam het kasteel in 1510 handen van Jan van Ghoor. Zijn dochter trouwde met Jan van Groesbeek. Hun zoon Seger droeg Witham over aan zijn zwager Arnold Huyn van Amstenrade, heer van Geleen.

Wikipedia Witham

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 273-274 (met illustratie)