Eijsden / Caestertburg / De Borg

 Eijsden

Heden ten dage...

Adres Graaf de Geloeslaan 8
Postcode 6245 AS
Plaats Eijsden
Gemeente Eijsden-Margraten
Provincie Limburg
Coördinaten RD 177040,309350
Coördinaten WGS84 50.773583,5.699819
Commentaar ? Uw opmerkingen
Datum gegevens ma 12 januari 2015
Gezien (12 mnd) 406
 

Locatie:

Het kasteel ligt ten zuiden van het dorp Eijsden.

Functies:

woning
woning

Over van middeleeuwse toestand:

Kasteel Eijsden is omstreeks 1635 gebouwd en herbouwd na een brand omstreeks het midden van de 17de eeuw. De aanleg heeft een U-vormige plattegrond en is opgetrokken uit diverse bouwmaterialen, waardoor er een goed voorbeeld van de Maaslandse bouwkunst uit de 17de eeuw is ontstaan. In 1767 vond een verbouwing plaats, waarbij in de vertrekken op de begane grond betimmeringen en stucversieringen in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl werden aangebracht. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het kasteel gerestaureerd.

Geschiedenis

Voldoet aan definitievoldoet niet, niet verdedigbaar
 

Bouwgeschiedenis:

Zichtbare toestand: Bevat oude delen

Verwijzingen

Wikipedia Eijsden
Kastelenlexicon 0582
Limburgse Kastelen 77
Rijksmonumentnr 421723
 

Algemeen:

Openstelling Kasteel Eijsden op 3 en 4 september 2011

Op zaterdag 3 en zondag 4 september 2011 vanaf 10.00 tot 18.00 uur opent Kasteel Eijsden haar deuren voor het publiek. Deze openstelling is uniek omdat dit Kasteel slechts eens in de 2 jaren toegankelijk is. De eigenaar van Kasteel Eijsden is de Belgische graaf Marcel de Liedekerke de Pailhe, vader van graaf Raphaël de Liedekerke de Pailhe, de huidige President van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. De opbrengsten van deze openstelling zijn ten bate van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile, die in 1880 is opgericht door René Graaf de Geloes van kasteel Eijsden.
Het kasteel is gebouwd in de Maaslandse Renaissancestijl, een typische bouwstijl in de streek, gelegen in de driehoek Luik-Maastricht- Aken, kenmerkend voor deze bouwstijl is het gecombineerd gebruik van rode baksteen, mergel en hardsteen. Kasteel Eijsden is omgeven door lanen, tuinen, een park en weilanden. Tijdens de openstelling krijgt u toegang tot de kelder en de begane grond vertrekken van het kasteel tevens kunt u de tuinen bezoeken en delen van het poortgebouw bekijken. De bezoekers worden rondgeleid in kleine groepen door gidsen die u meer kunnen vertellen over Kasteel Eijsden en haar historie. Een fotopresentatie met deskundige toelichting maakt deel uit van de rondleiding.
Voor een drankje en een hapje kan op deze dagen gebruik gemaakt worden van het tijdelijke terras op de binnenplaats van het kasteel of van “Castalia”, dit is een als tijdelijk café ingerichte ruimte van het poortgebouw.

De toegangsprijs voor het kasteel bedraagt inclusief de rondleiding € 7,50 voor volwassen en € 5,00 voor kinderen tot en met 12 jaar.
Voor meer informatie over Sainte Cécile kunt u terecht op: www.saintececile.nl

Publicaties:

Hans Louis Janssen - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 74

W. Groneman - Kastelen in Zuid-Limburg, 1964