KastelenInNederland.nl
help zoeken

Sint Gerlach

Heden ten dage...

Adres
Joseph Corneli Allée 1
Plaats
Houthem
Gemeente
Valkenburg aan de Geul
Provincie
Limburg
Coördinaten RD
18400,32000
Coördinaten WGS84
50.870069,5.798497
Toegankelijk
Gehele jaar
Commentaar ?
Datum gegevens
zo 7 juni 2009
Gezien (12 mnd)
229
Aanpassingen (>2019):
 

Functies:

zalenverhuur / feesten
zalenverhuur / feesten

hotel / restaurant
hotel / restaurant

zalenverhuur / vergaderingen
zalenverhuur / vergaderingen

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Kasteel van Sint Gerlach, de oostvleugel van het voormalige stift Sint Gerlach; XVIIIa-XVIIId, voorzien van een langgerekte gevel, op het midden bekroond door een fronton met wapen Cauwenberg. Inwendig o.a. vier marmeren schoorsteenmantels, XVIII. Statige schuur met mansardedak, midden XVIII (COUVEN ?). In 1713 gebouwd als woning proost en geleidelijk getransformeerd tot kasteel.

Geschiedenis

Voldoet aan definitie
voldoet niet, niet verdedigbaar
 

Bouwgeschiedenis:

Zichtbare toestand:
Niet middeleeuws

Bouwgeschiedenis:

De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot het jaar 1201. Dat is althans het vermoeden, want meer dan een schriftelijke vermelding in het uit 1772 stammende Historia nobilis parthenonis Heinsbergis is er niet. In dat werk schrijft proost Friedrich Keetz dat in 1202 Gosewijn IV van Valkenburg het besluit heeft genomen om een klooster te stichten bij het graf van de rond 1165 overleden kluizenaar Gerlachus. Het graf van deze man trok vele pelgrims en Gosewijn wilde een goed onderkomen voor hen verzorgen. De heer van Valkenburg deed een beroep op de jonge orde der Norbertijnen om zijn plan te verwezenlijken. Zijn grootvader had immers rond 1140 een norbertijnenklooster in Heinsberg gesticht. Het klooster was aanvankelijk een dubbelklooster.

Tot ongeveer 1257 stond het klooster te Houthem onder toezicht van de proost van Heinsberg. Daarna heeft het klooster een eigen proost gekregen. Reeds in de eerste eeuwen van zijn bestaan heeft het klooster een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op aanzienlijke geslachten. In 1345 betitelt Dirk IV, heer van Valkenburg, het klooster als een convent van adellijke dames. Het zou dat ook blijven tot aan zijn opheffing in de achttiende eeuw.

Verwijzingen

URL Commercieel
Wikipedia
Kastelenlexicon
Rijksmonumentnr
 

Publicaties:

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 106

F. Hovens - De 'Wederopstanding' van het landgoed St.-Gerlach, 1977 -- blz 28-30

A.J. van der Aa - Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, 1839 -- DL.4 543