Daelenbroeck

Kasteellaan 1-2

zalenverhuur / feesten

hotel / restaurant
hotel / restaurant

zalenverhuur / vergaderingen

Over van middeleeuwse toestand:

Er bevinden zich nog 14e eeuwse kelders met tongewelven en een 15e eeuwse ronde hoektoren. De gewelven en de muur met spaarbogen zijn opmetseld. De overhoekse toren op de noordhoek is helemaal opnieuw opgebouwd. Hiermee is deels een nieuw kasteel ontstaan. [John Wennips 2012]

Afgeleid van broekland.

1325
Afm. totaal terrein (m):
40 x 42 m
In 1326 werd een mis opgevoerd in het toen nog niet voltooide kasteel.

Bouwgeschiedenis:

Voor- en hoofdburcht. De huidige voorburcht dateert in hoofdzaak uit de 17e/18e eeuw. De hoofdburcht is sinds de 17e eeuw langzaam vervallen. Met de bouw moet kort voor 1326 begonnen zijn. De ruïne van de hoofdburcht dateert voornamelijk uit de 14e eeuw.
Het grondplan van Daelenbroek is rechthoekig met op de zuidhoek een later toegevoegde ronde toren. Vooral de zuidwestelijke en zuidoostelijke buitenmuren vertonen nog duidelijke kenmerken uit de vroege 14e eeuw. Op de westhoek bevindt zich naar een zijde uitspringende vierkante toren. In de 15e eeuw heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden. De zuidwestelijke hoofdvleugel krijgt de gedaante zoals op de tekening van de Beijer is weergegeven. Op de zuidhoek van het complex verrijst een ronde toren.

Bezitgeschiedenis:

Godfried II van Heinsberg kocht in 1310 de heerlijkheid Wassenberg. Het kasteel bleef tot 1464 eigendom van de heren van Heinsberg.

Historische betekenis:

Het ontwerp van het kasteel is in één keer uitgevoerd. Hieruit blijkt dat Godfried van Heisberg een machtige edelman was. Het gebied rond Herkenbosch was strategisch gelegen hiermee werd de zuidelijk handelsroute naar Roermond gecontroleerd.

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 237-239 (met illustratie)
Rob Gruben - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161
J.M.E.V. Dolmans - Daelenbroeck; hoofdzeter van een vrijheerlijkheid, 2004 -- blz 1-151 (met illustratie)
W. Schulpen - Het Kastelenrijk : Midden-Limburg: land van edelmanshuizen, 1998
M.E. Enderman - Opgravingen kasteel Daelenbroeck, 1997