Daelenbroeck

Adres Kasteellaan 1-2
Datum gegevens ma 7 februari 2022

Ten zuidoosten van de plaats Herkenbosch.

hotel / restaurant
hotel / restaurant

Over van middeleeuwse toestand:

Er bevinden zich nog 14e eeuwse kelders met tongewelven en een 15e eeuwse ronde hoektoren. De gewelven en de muur met spaarbogen zijn opmetseld. De overhoekse toren op de noordhoek is helemaal opnieuw opgebouwd. Hiermee is deels een nieuw kasteel ontstaan.

Afgeleid van broekland.

Afm. totaal terrein (m): 40 x 42 m
Zichtbare toestand: Intact
Met de bouw moet kort voor 1326 begonnen zijn. In 1326 werd een mis opgevoerd in het toen nog niet voltooide kasteel. De ruïne van de hoofdburcht dateert voornamelijk uit de 14e eeuw.
Zichtbare toestand: Intact
Het grondplan van Daelenbroek is rechthoekig met op de zuidhoek een later toegevoegde ronde toren. Vooral de zuidwestelijke en zuidoostelijke buitenmuren vertonen nog duidelijke kenmerken uit de vroege 14e eeuw. Op de westhoek bevindt zich naar een zijde uitspringende vierkante toren. In de 15e eeuw heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden. De zuidwestelijke hoofdvleugel krijgt de gedaante zoals op de tekening van de Beijer is weergegeven. Op de zuidhoek van het complex verrijst een ronde toren (1475).
Zichtbare toestand: Ruïne
In 1598 werd het kasteel belegerd door 400 Spaanse soldaten. De bewoners werd afgeslacht en het kasteel en landgoed geplunderd.
Na 1707 werd Jan Ernest van Rollingen eigenaar en begon het kasteel op te knappen. Hij heeft alleen nieuwe fundamenten kunnen leggen.
De huidige voorburcht dateert in hoofdzaak uit de 17e/18e eeuw. De hoofdburcht is sinds de 17e eeuw langzaam vervallen.
Zichtbare toestand: Ruïne
Alleen de voorburg werd bewoond. Het kasteel zelf was grotendeels in een tuin veranderd. De wortels van de bomen vernietigde daarbij de kelders.
Zichtbare toestand: Intact
In 1992 werd het kasteel verkocht aan de heer Dolmans. Na uitgebreid bouwhistorisch en archeologisch onderzoek is het kasteel geconsolideerd en gereconstrueerd. De kelders zijn geschikt gemaakt voor gebruik als horeca.

Bezitgeschiedenis:

Godfried II van Heinsberg kocht in 1310 de heerlijkheid Wassenberg. Het kasteel bleef tot 1464 eigendom van de heren van Heinsberg.

Historische betekenis:

Het ontwerp van het kasteel is in één keer uitgevoerd. Hieruit blijkt dat Godfried van Heisberg een machtige edelman was. Het gebied rond Herkenbosch was strategisch gelegen hiermee werd de zuidelijk handelsroute naar Roermond gecontroleerd.

URL Historisch Daelenbroeck
URL Commercieel Daelenbroeck

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 237-239 (met illustratie)

J.M.E.V. Dolmans - Daelenbroeck; hoofdzeter van een vrijheerlijkheid, 2004 -- blz 1-151 (met illustratie)

Rob Gruben - Viereckige Burgen in den nördlichen Niederlanden. Eine kritische Betrachtung, 2004 -- blz 147-161

W. Schulpen - Het Kastelenrijk : Midden-Limburg: land van edelmanshuizen, 1998

M.E. Enderman - Opgravingen kasteel Daelenbroeck, 1997