Gen Heck / Hegge

Plaats Schinnen

Aan de zuidrand van het dal van de Geleenbeek in de zogenoemde Broekerweide.

Restanten van het huis zijn onder de spoorlijn Sittard - Heerlen verdwenen.

(Bouw)fase 1 - 13e eeuw t/m 19e eeuw
Voor de 19e eeuw door brand verwoest.

Bezitgeschiedenis:

Wie Huis Gen Heck heeft gebouwd en wanneer dat heeft plaats gevonden is niet bekend. In de dertiende eeuw blijkt het huis in bezit te zijn van Goblio van Schinnen, kanunnik van het kapittel van Sint-Pieter te Luik en zoon van Godefridus III van Schinnen, heer van Rode (Wijnandsrade). Aangegeven wordt, dat hij omstreeks 1260 in Schinnen in het bezit was van een door een omgrachting omgeven goed met bijgebouwen. Bij zijn overlijden in 1288 laat hij deze bezittingen na aan het klooster van Sint-Gerlach te Houthem. Wie er na de overdracht het huis heeft bewoond is niet bekend. Hoewel het tijdstip niet bekend is, moet het huis in de loop der tijd door brand zijn verwoest en niet meer zijn opgebouwd. Tot de opheffing ervan aan het eind van de achttiende eeuw is het klooster Sint-Gerlach in het bezit gebleven van het goed. Na de opheffing van het klooster is het goed verkocht aan particulieren. In 1890 is het goed in het bezit van de eigenaren van het nabij gelegen landgoed Ter Borch, waartoe het nog steeds behoort. [J.H.Wendrich, 2015]

Archeologisch onderzoek:

Uit de opgraving in 1890 door de burgemeester van Schinnen bleek dat het een middeleeuwse vierkante toren van ca 7 x 7 m geweest moest zijn.

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 311-312