Passarts-Nieuwenhagen / Hoff van Nuwenhagen

Adres Passartweg 56-56a
Plaats Heerlerheide
Gemeente Heerlen
Datum gegevens do 23 juni 2022

In het oostelijk deel van de wijk Passart in Heerlerheide.

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Herenhuis, XVIIa, verhoogd XIXB; ingangsomlijsting met gebeeldhouwde sluitsteen, XVIIIB. Bouwhoeve in U-vorm met hogere ingangspartij, 1612 en 1687.

Op deze plaats stond een dubbel omgrachte kasteel. Het kasteel werd reeds in 1350 vermeld.
Het complex bestaat uit een rechthoekig herenhuis en een hoeve in onregelmatige U-vorm. Het herenhuis, verhoogd opgetrokken van baksteen met zware, onregelmatige, grof bekapte hoekblokken en een plintafdekking van zandsteen, is gebouwd op de fundering van de middeleeuwse weertoren.
Zichtbare toestand: Intact
Het is in 1679 afgebrand, werd kort daarna hersteld met een voorburcht. Deze voorburcht had twee imposante hoektorens, die in 1850 werden afgebroken.

Bezitgeschiedenis:

De oudst bekende vermelding van het oorspronkelijke huis, "het hoff van Nuwenhagen" stamt uit de 14e eeuw en betreft de leenverheffing van een zekere Hendrick van Nuwenhagen. Deze leenverheffing zou tussen 1359 en 1381 moeten hebben plaatsgevonden. Hoewel reeds in de 13e eeuw diverse malen de naam van leden van het geslacht Nuwenhage, zoals ene Wilhelm en zijn zoon Conrad, in akten worden vermeld, kan niet worden afgeleid dat er toen reeds een huis Nuwenhagen bestond.
Wanneer het huis is gebouwd en door wie kan uit de beschikbare informatie niet worden afgeleid.
In de 14e eeuw was het "hoff van Nuwenhagen" een leengoed van de heren van Wickrath, die hun rechten echter in 1378 hebben verkocht aan hertog Wenceslas van Brabant.
Uit het leenregister van Valkenburg blijkt, dat in 1381 Reinier Huyne van Amstenraad, de zoon van Vaas Huyne van Amstenraad, met Nuwenhage werd beleen. Via het huwelijk van zijn dochter Agnes Sibilla met Goswin II heer van Cortenbach ging begin 15e eeuw Nuwenhagen over naar de familie Van Cortenbach. Na het overlijden van Goswin II werden in 1448 Lambrecht Happart, in 1471 Werner van den Horinck en in 1537 Hendrik Huyn van Amstenrade met het huis beleend.

Aan het adellijk huis was het voorrecht verbonden van jacht en visvangst in de gehele schepenbank Heerlen. Aan het begin van de 18de eeuw was het goed ruim omgracht met ruime visvijvers. In het begin van de 19de eeuw kwam het in bezit van de familie De Marchant d'Ansembourg (van kasteel Amstenrade) die het in de 20ste eeuw weer verkocht.

Wikipedia Passarts-Nieuwenhagen

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 80-81 (met illustratie)