Grasbroeck / Greatbroek

Bornerweg 33-35
Limbricht
Sittard-Geleen

Benoorden het dorp Guttecoven ligt op 400 meter
bezijden de autoweg Weert-Maastricht.

Over van middeleeuwse toestand:

Kasteel gelegen op een omgracht terrein. Rechthoekig bakstenen gebouw met zadeldak tussen twee topgevels, waarvan één gezwenkte contouren heeft, en een ronde hoektoren met speklagen van mergel. Ankerjaartal 1596. Eenvoudig hoeve van baksteen.

Bouwgeschiedenis:

Het eerste kasteel bestaat uit de ronde, verhoogde aanleg en de overblijfselen van een vermoedelijk in 1542/43 verwoeste 'burcht' en het derde uit de z.g. Heksenberg. ca 600 m ten zuidoosten van het huidige kasteel. Deze motte of kasteelberg met een doorsnede aan de basis van ongeveer 20 meter en op de top van 9 meter is omringd door een 4 meter brede gracht. Aan de zuidoostzijde is sprake van een bijbehorende voorburcht. De gehele aanleg is in het talud van het aangrenzende plateau uitgegraven en vormt als zodanig een
typisch voorbeeld van een z.g. Abschnittsmotte.

Publicaties:

R.H.J. Klok - Pleidooi voor de bescherming van cultuurhistorische of historisch landschappelij, 1983 -- blz 12-13 (met illustratie)
J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 86