Grasbroeck / Heksenberg / Guttecoven / Zwentibold

Adres Bij Bornerweg 33-35, aan de Grasbroekstraat
Plaats Guttecoven
Gemeente Sittard-Geleen
Datum gegevens zo 7 juni 2020

Bij Bornerweg 33-35, aan de Grasbroekstraat

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Abschnittsmotte met bijbehorende voorburcht uit de 10de eeuw. De heuvel (diameter voet circa 30 meter, top circa 14x8 meter, hoogte circa 6 meter) is omgeven door resp. een gracht en wal (breedte 10 tot 20 meter en circa 4 meter hoog) en een tweede gracht. De wal vertoont plaatselijk aan de buitenzijde een verhoging van circa 1 meter, op het westelijk uiteinde bevindt zich een kleine ophoging. Aan de noordzijde ligt buiten de buitenste gracht nog een vooruitspringende tong, op het einde daarvan is een kleine ophoging. Het geheel is uitgesneden uit het vanuit het zuiden komende natuurlijke plateau. Door de grachten stromen nog beekjes.

Afm. hoofdburcht (m) 20
Zichtbare toestand: Intact
Het kasteel is een motte uit de 12e eeuw met en de overblijfselen van een vermoedelijk in 1542/43 verwoeste 'burcht'. De motte ligt ca 600 m ten zuidoosten van het (niet opgenomen) 'kasteel' Grasbroek. Deze motte of kasteelberg met een doorsnede aan de basis van ongeveer 20 meter en op de top van 9 meter is omringd door een 4 meter brede gracht. Aan de zuidoostzijde is sprake van een bijbehorende voorburcht. De gehele aanleg is in het talud van het aangrenzende plateau uitgegraven en vormt als zodanig een typisch voorbeeld van een z.g. Abschnittsmotte.

URL Historisch Mottekastelen
Castlephoto "Motte ""De Stoel van Zwentibold"""

Publicaties:

Trijnie Stoker - Verborgen schatten; gebouwen van natuurmonumenten, 2014 -- blz 25 (met illustratie)

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 513

Michiel Hegener - Archeologie van het landschap, 1995 -- blz 75