Oud Buggenum / Groot Buggenum / Meerssen / Buckinghe / Kerksken castel

Adres Loorderstraat 3
Plaats Grathem
Gemeente Leudal
Datum gegevens do 24 november 2005

Ten zuidwesten van het dorp Grathem op de zuidelijke oever van de Uffelse beek.

Over van middeleeuwse toestand:

De vierkante middeleeuwse toren werd opgenomen in de 16e eeuwse herbouw van het slot. Daarnaast zijn nog wat elementen uit de 16e en 17e eeuw aanwezig.

(MIP) Negentiende-eeuws kasteel-complex bestaande uit diverse woonverblijven, een hoektoren en diverse bijgebouwen. Overheersend zijn de neorenaissancistische stijlelementen: trapgevels, vensters met roedenverdeling, hardstenen decoraties, ovale vormen boven de vensters. Op het zadeldak liggen pannen, de torenspits is met leien gedekt. Het huis heeft een stenen ommuring en een omgrachting.

In 1423 werd Johan de Wilde van Meersen beleend met het 'leen tot Buckinge'.
Zichtbare toestand: Intact
Omstreeks 1700 heeft Hans Willem van Kerkhem het huis laten verbouwen. Na een brand in 1793 is het huis weer hersteld maar het huis werd voor stalling van vee gebruikt. In 1889 liet Willem Verbruggen het huis afbreken en liet er een jachtslot neerzetten.

Bouwgeschiedenis:

Kasteel Oud-Buggenum of Groot-Buggenum werd tijdens WO II verwoest en is in de jaren zeventig grotendeels herbouwd.

Bezitgeschiedenis:

In 1980 kwam het kasteel met inboedel in handen van de provincie Limburg die het in gebruik heeft voor representatieve doeleinden.

URL Historisch Buggenum
Wikipedia Buggenum