Ten Hove / Puytlinckshof / Bormanshuis / Grathem

Adres Pollaertshof 21
Plaats Grathem
Gemeente Leudal
Datum gegevens ma 26 september 2022

Aan de westrand van het dorp Grathem.

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Op gedeeltelijk omgracht terrein gelegen complex, XVIIa, bestaande uit een haakvormig hoofdgedeelte, toegankelijk via een iets lagere poortaanbouw met daar tegenaan een nog lager gedeelte, waarvan het tentdak wordt bekroond door een duiventil.
Van de hoofdvleugel heeft het ene gedeelte een schilddak terwijl het dak van het andere gedeelte eindigt tegen een gezwenkte gevel. De daklijst rust op een Maaslands consolefries, XVIIa.

De meeste vensters hebben hardstenen omramingen met segmentbogen, XVIII. Van de oorspronkelijke geblokte tussendorpelkozijnen zijn enkele dichtgemetseld bewaard evenals de tweelichtvensters boven de poort.

Op het dak van de poortvleugel een dakruitertje.

(Bouw)fase 1 - 15e eeuw t/m 17e eeuw
Zichtbare toestand: Niet middeleeuws
Het oorspronkelijke kasteel dateert uit 1210 maar werd in 1340 door brand verwoest volgens het bordje, elk bewijs hiervoor ontbreekt.
Mogelijk is er in de eerste helft van de 15e eeuw een versterkt huis gebouwd door de familie Bormans. De resten zitten mogelijk in het huidige huis.
Het huidige hoofdgebouw dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw en vertoont kenmerken van de Maaslandse Renaissance.
Het huidige gebouw is begin 17e eeuw. Begin 19e eeuw werd het gebouw uiterlijk aangepast in neo-stijl.

Gedurende de negentiende eeuw was het eigendom van de familie Bonham de Ryckholt.
Er zijn mij twee Portretten van Arnold Christoffel de Puytlinck en Maria Catharina de Borman, met hun wapens bekend.

Wikipedia Grathem
Castlephoto Kasteel Ten Hove