Goedenrade

Mr. Dr. Froweinweg 61
Goedenrade
Eys
Gulpen-Wittem

Gelegen aan de oostzijde van het dorp Overeys.

Over van middeleeuwse toestand:

Het huidige herenhuis wordt aan drie zijden door een slothoeve omgeven. Het werd in 1764 herbouwd door Ferdinand baron van Geyr tot Schweppenburg.

Het bosgebied van het landgoed is voor wandelaars vrij toegankelijk . De omgeving van het kasteel de binnenplaats en de kasteeltuin zijn vanwege privacy van de bewoners niet toegankelijk. De landerijen bij Trintelen en het Eyserbos zijn alle vanaf wegen en paden goed te bekijken. Vanuit het Eyserbos heeft men zicht op het kasteelpark.

voldoet niet

1343

Mogelijk een woontoren.

Bouwgeschiedenis:

Het goed Goedenrade, dat in 1343 voor het eerst werd genoemd werd 22 jaar later als verwoest vermeld. Het werd later herbouwd als een blokhuis. Mogelijk is de benaming blokhuis de aanduiding voor een woontoren.
Van het middeleeuwse huis zijn geen sporen meer aanwezig.

Bezitgeschiedenis:

De oudste vermelding van Goedenrade is uit 1343, als Dirk Scheifken voor het leenhof wordt beleend met Goedenrade. Dirk stamde uit de familie Mulrepas. Goedenrade was ook deels leengoed van Eys, aangezien ook de heren van Eys deel uitmaakten van de Mulrepas.
In 1412 werd opnieuw een Dirk Scheifken van Goedenrade beleend met het goed, waarvan een blokhuis en een hoeve deel van uitmaakten.
Vanaf het einde van de 15e eeuw waren leden van aan elkaar verwante families Van Linzenich, Van Birgel en Van den Hove eigenaar van Goedenrade.

St. Limburgse Kastelen

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 470 (met illustratie)