Goedenrade

Adres Mr. Dr. Froweinweg 61
Plaats Eys
Gemeente Gulpen-Wittem
Datum gegevens za 19 februari 2022

Gelegen aan de oostzijde van het dorp Overeys.

Over van middeleeuwse toestand:

Het huidige herenhuis wordt aan drie zijden door een slothoeve omgeven. Het werd in 1764 herbouwd door Ferdinand baron van Geyr tot Schweppenburg.

Het bosgebied van het landgoed is voor wandelaars vrij toegankelijk . De omgeving van het kasteel de binnenplaats en de kasteeltuin zijn vanwege privacy van de bewoners niet toegankelijk. De landerijen bij Trintelen en het Eyserbos zijn alle vanaf wegen en paden goed te bekijken. Vanuit het Eyserbos heeft men zicht op het kasteelpark.

Zichtbare toestand: Intact
In 1365 werd het huis verwoest. In 1412 werd opnieuw een Dirk Scheifken van Goedenrade beleend met het goed waar een blokhuis deel van uitmaakt.
Van het middeleeuwse huis zijn geen sporen meer aanwezig.
Mogelijk een woontoren.
In 1756 werd Goedenrade deels herbouwd.

Bezitgeschiedenis:

De oudste vermelding van Goedenrade is uit 1343, als Dirk Scheifken voor het leenhof wordt beleend met Goedenrade. Dirk stamde uit de familie Mulrepas. Goedenrade was ook deels leengoed van Eys, aangezien ook de heren van Eys deel uitmaakten van de Mulrepas.
In 1412 werd opnieuw een Dirk Scheifken van Goedenrade beleend met het goed, waarvan een blokhuis en een hoeve deel van uitmaakten.
Vanaf het einde van de 15e eeuw waren leden van aan elkaar verwante families Van Linzenich, Van Birgel en Van den Hove eigenaar van Goedenrade.

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 470 (met illustratie)

J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 110 (met illustratie)