Marquette / Marquet / Marquett / Heemskerk

Adres Marquettelaan 34

In het huidige gebouw zijn geen middeleeuwse delen aanwezig.
Ondergronds zijn muurresten gevonden van een ronde of ovale burcht.

Typologie Ronde of ovale burcht
Afm. hoofdburcht (m) 40
Zichtbare toestand: Intact
Gerard I of zijn zoon Arnoud bouwde een versterkte woning, mogelijk een omgrachte woontoren. Mogelijk met de ringmuur. Waarschijnlijk tussen 1230 en 1240 [Tuin,2011, blz 9] of na 1250 [Graaf,2004 blz 229]
Mogelijk een woontoren.
Bron: [Cordfunke,2013, blz 67]
Zichtbare toestand: Niet middeleeuws
Kasteel is in 1741 ingrijpend verbouwd door Pieter Rendorp. In 1802 is het ronde kasteel afgebroken.
Het huidige kasteel is voornamelijk 18e eeuws.
Bron: [Groesbeek,1981 blz 140]
AWN Beverwijk

Bouwgeschiedenis:

Na een algehele restauratie in 1980 is het kasteel omgetoverd tot 'Château Marquette'. Een historisch en multifunctioneel gebouw voorzien van modern comfort, zoals een restaurant en conferentieoord. De bijbehorende boerderij is omgebouwd tot een luxe hotel. Het landgoed rond Château Marquette bevindt zich in een beschermd natuurgebied.

Bezitgeschiedenis:

In het najaar van 1417 verzaakte Gerrit van Heemskerk zijn militaire plicht om Jacoba bij te staan in de Hoekse en Kabeljauwse twist. Zij liet Walraven van Brederode het huis vorderen. Gerrit weigerde Walraven de toegang, hierop veroverde Jacoba het slot.

Nadat het slot bij erfenis in verschillende handen was overgegaan, werd het in 1610 verkocht aan een zekere familie De Hertaing. Daniël Hertaing was heer van Marquette in Henegouwen. Vanaf die tijd heet het kasteel 'Marquette'. Kasteel Marquette is het langst bewoonde onderkomen van zijn soort in Noord-Holland. Jonkheer Gevers was tot 1979 de laatste particuliere eigenaar.

Archeologisch onderzoek:

Onderzoek 2021: Vastgesteld is dat de ronde waterburcht een buitendiameter heeft gehad van circa 40 meter. Ook is duidelijk waar de vierkante toegangstoren stond. Verder laten de metingen zien dat er binnen de ronde burcht ook nog gebouwd is.

Wikipedia Marquette
Castlephoto Kasteel Marquette

Jan Butter - De kastelenlinie Beverwijk Heemskerk, 2023 -- blz 113-125 (met illustratie)

Koert Salomons - Heemskerk; landgoed Marquette, 2021 -- blz 47-49 (met illustratie)

Erik Cordfunke - Macht en aanzien, 2013 -- blz 65-77 (met illustratie)

M. Tuin - Kasteel Assumburg in Heemskerk, 2011 -- blz 9

Christian Bertram - Noord-Hollands Arcadia; ruim 400 Noord-Hollandse buitenplaatsen in tekening, 2005 -- blz 179-184 (met illustratie)

Bert Koene - Midden-Kennemerland in de vroege en hoge middeleeuwen, 2003

Hans Louis Janssen - 1000 jaar kastelen in Nederland, 1996 -- blz 135, 182 (met illustratie)