Breust / Huize Bakvliet / Eijsden

Adres St. Martinusstraat
Plaats Eijsden
Gemeente Eijsden-Margraten
Datum gegevens za 4 december 2021

(Bouw)fase 1 - 12e eeuw t/m 15e eeuw
Afmetingen toelichting:
Het is moeilijk te bepalen wat de oorspronkelijke hoogte van de motte was. De heuvel zal bij benadering 3 meter hoog geweest zijn, met hellingen van ongeveer 45 graden. Het platform is bij die hoogte ongeveer 11 tot 12 meter breed.In de loop van de 11e en 12e eeuw wordt de bouw van kastelen versneld door een territoriale machtsstrijd in het Maas-Rijngebied. Deze strijd leidt onder meer tot het ontstaan van private versterkingen.
De eerste schriftelijke vermelding van de motte is op 21 januari 1475 als de schepenbank vergadert 'opter motten in Breust' .
Zichtbare toestand: Intact
(Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, 1962) Het voorm. landhuis Bakvliet had twee ten opzichte van elkaar haaks geplaatste vleugels met torens op de uiteinden. Van die situatie was bij de sloop al weinig over, slechts een grondverdieping uit de 17de eeuw van één van de vleugels en een rechthoekige toren met traptoren. De rest was vroeg 19de-eeuws. Beide vleugels vormden voorheen tezamen een rechthoekig terras, dat zij haakvormig omsloten, een omgracht complex. Aan de noordzijde lag een vijver, in oorsprong een warme bron.

Huize Bakvliet is In 1971 gesloopt.

In 2009 is er archeologisch onderzoek gedaan naar de motte.

Castlephoto Motte van Breust

Publicaties:

H. Vanneste - De motte van Breust; de opgraving van een middeleeuwse kasteelheuvel., 2013 -- blz 1-300 (met illustratie)

Ben Olde Meierink - Kastelen van proosten en kapittels in Nederland, 2012 -- blz 250- (met illustratie)

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 494