Borgharen / Haren / Opharen

Adres Kasteelstraat 4
Plaats Borgharen
Gemeente Maastricht
Datum gegevens vr 27 oktober 2023

Het kasteel staat op de rechteroever van de Maas.

Over van middeleeuwse toestand:

In de kern bestaat nog de vierkante 13e eeuwse woontoren met 2 meter dikke muren. Om de woontoren ligt een ovale ringmuur. In 1318 werd het kasteel tot op kelderniveau verwoest door de Luikse bisschop.
Een hoofdgebouw met zijvleugels omsluiten een vierkante binnenplaats. Hieromheen een trapezium vormige gracht.
Grotendeels 17e eeuws gebouw.

Afm. hoofdburcht (m) 14 x 12m
Zichtbare toestand: Intact
Mogelijk gebouwd door het geslacht Van Haren eind 12e, begin 13e eeuw. In 1318 is de toren en de schildmuur door de bisschop van Luik verwoest.
Bron: [Hermans, 2016]
In 1495 is de toren weer opgebouwd.

Bezitgeschiedenis:

Het geslacht Haren komt in 1217 voor in de bronnen. In 1275 heeft de familie Haren de heerlijkheid (borg)Haren in bezit te hebben. Vanuit de burcht hief de familie tol op de de Maas. De kooplieden waren hier niet blij mee en kregen de bisschop van Luik zover dat hij het kasteel in 1318 verwoestte. In 1402 was het kasteel in handen van Arnold van Hamal. Deze Arnold schonk het kasteel in 1440 aan zijn dochter Margaretha. Zij bracht het kasteel in bij haar huwelijk met Frederik Scheiffart van Merode. Vermoedelijk heeft deze Frederik het kasteel weer herbouwd of voltooid.

Wikipedia Borgharen
URL Commercieel Kasteel borgharen
Castlephoto Kasteel Borgharen

Publicaties:

Kim Heuvelmans - Bouwsporen in de ringmuur van Kasteel Borgharen, 2023 -- blz 101-128 (met illustratie)

Frits van Wolveren - Dromen over wonen in dat mooie kasteel, 2022 -- blz 56-62 (met illustratie)

[onbekende auteur] - Een jongensdroom komt uit!, 2016 -- blz 20-23 (met illustratie)

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 347-351 (met illustratie)

T. Waegeman - Burchten en Versterkingen in de Eurogio Maas-Rijn; een toeristische ontdekkingsreis, 2002 -- blz 245 (met illustratie)