Boerlo / Boirle

Plaats Blerick
Gemeente Venlo
Datum gegevens zo 23 februari 2020

Thans het industrieterrein Groot-Boller.

Zichtbare toestand: Intact
De eerste bekende vermelding van Huis of Hof Boerlo betreft de vermelding ervan in het register op de leenaktenboeken van Gelre. Hierbij wordt aangegeven, dat het huis Boerle in 1430 door de hertog van Gelre volgens het Cuykse leenrecht in leen werd gegeven aan Freetze van Brede en dat haar man Gerlach van Vossen het recht van vruchtgebruik kreeg. Na het overlijden van het echtpaar bleef het Huis door vererving binnen de familie Van Kessel genaamd de Bree tot 1593
Zichtbare toestand: Deels overbouwd

Kasteel in 1838 gesloopt.

Bezitgeschiedenis:

Leen van Gelre. In 1430 werd het hof Boirle of Boerlo door de hertog van Gelre in leen gegeven aan Feertze van Breede, waarbij haar echtgenoot Gerlach van Vossem het recht van vruchtgebruik kreeg. In 1447 werd neef Johan van Bree ermee beleend.

(Het is niet duidelijk of er reeds een versterkt huis bestond.)

Wikipedia Boerlo