Sint-Anthoniusbank / Huys van de Wolff / Huys Scheyffart

Sint-Antoniusbank 27
Eijsden-Margraten
Landbouw

agrarisch
agrarisch

Over van middeleeuwse toestand:

(RDMZ) Gewit bakstenen complex om een gesloten binnenplaats, schilderachtig tegen een helling gelegen. Herenhuis, 17e eeuw in de huidige vorm 19e eeuw. Verdere gebouwen 1789.

voldoet niet, te jong

Etymologie:

Bij de huidige herenhofstede lag eertijds een huis dat de zetel was van de 'Commandery der Anthonieten'.

Bouwgeschiedenis:

Beusdael, een gedeelte van de St. Antoniusbank, eigenlijk alleen de naam van de boerderij met de landerijen eromheen moet vroeger het zogenaamde kasteel van Bemelen zijn geweest. De familie die er woonde had bezittingen in Bemelen. Het Wolfshuis was er een van. Het Wolfshuis is genoemd naar de naam van het kasteel, dat men toen Huys van de Wolff noemde. Later is het veranderd in Huys Scheyffart van den Veels. In 1489 is het kasteel verwoest.

St. Limburgse Kastelen

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 491-492 (met illustratie)