Soureth

Beitel 90
Beitel
Heerlen

zalenverhuur / feesten

Over van middeleeuwse toestand:

(Marres, W. en J.J.F.W. van Agt, 1962) De gebouwen ± 1800 zijn opgetrokken uit baksteen om een gesloten binnenplaats met in het midden aan de straat het woonhuis van twee verdiepingen onder een mansardedak en rechts daarvan de pachterswoning.

Afmetingen toelichting:
Thans manifesteert zich de aanleg door een rechthoekige gracht, die aan de binnenzijde geflankeerd wordt door een lage wal (75 x 65 m).

Bouwgeschiedenis:

In het zuidoosten van de gemeente Heerlen, aan de rand van het industrieterrein de Beitel, ligt de besloten hoeve en het herenhuis Soureth.Het herenhuis dateert van 1799. De hoeve moet al eerder gebouwd zijn, maar enige sporen van bewoning zijn vooralsnog niet in de archieven teruggevonden. Er is in de dertiende eeuw wel sprake van een leengoed Soeret dat vanaf 1674 in handen kwam van het adellijke geslacht van Wijlre. Ook van een ouder versterkt gebouw is geen echt spoor te vinden, tenzij de L-vormige vijver hiervoor een indicatie zou zijn. Rechts naast het herenhuis staat nog de pachterswoning met een gevel uit het begin van de achttiende eeuw. Momenteel wordt de hoeve als discotheek gebruik en is daartoe grondig verbouwd. Hierdoor is de oorspronkelijke context verloren gegaan.

monumentnummer 15646

Ben Olde Meierink - Kastelen in Limburg, 2005 -- blz 431