Nieuwenbroek / Nieuwenbrouck / nieuwenbroeck

Kasteel Nieuwenbroeck 1
Beesel
Beesel
Niet Toegankelijk

Over van middeleeuwse toestand:

HOOFDGEBOUW, midden XVI: twee haaks op elkaar staande vleugels (twee bouwlagen plus kapverdieping) en een lagere haakse aanbouw op U-plattegrond met trapgevels; daartussen zadeldaken met grijze leibedekking; in de noordelijke trapgevel boven elkaar drie blindvensters -oorspronkelijk met kruiskozijnen- met rijke renaissance-omlijstingen, die geel geverfd zijn; het gehele gebouw in witgekalkte baksteen; alle vensters nu met empire-indeling, zes- en achtlichten. In de westelijke trapgevel op goothoogte in het midden een oeil-de-boeuf-venster; daarboven restanten van een renaissance-vensteromlijsting van hetzelfde type als in de noordgevel. Het hoofdgebouw ligt samen met de bijgebouwen binnen de gracht. Inwendig onder meer rijke stucplafonds, XVIII, en een bordes-steektrap met balusterleuning, XVIII. [Monumentenregister, 509867 ]

twijfel over verdedigbaarheid

St. Limburgse Kastelen