Amstenrade

Hagendoornweg 1

zalenverhuur / feesten

De middeleeuwse delen zijn mogelijk onderdeel van de fundering.

twijfel over verdedigbaarheid

Amsten-rade. Amsten is de (verbasterde) naam van een riviertje, rade betekent gerooid bos.

Bouwgeschiedenis:

(RDMZ) Bakstenen hoofdgebouw bestaande uit een hoofd- en een haaks hierop gesitueerde zijvleugel uit de laatste kwart van de 18de eeuw met op de westhoek een vierkante toren, als overblijfsel van het 17de-eeuwse kasteel. Het statige hoofdgebouw, opgetrokken in drie verdiepingen boven een souterrain en afgedekt door vlakke, onderaan in schoten uitlopende leien daken (Maasdekking) - een zadeldak over de hoofdvleugel en een schilddak over de zijvleugel - is een goed voorbeeld van het weelderige Luikse classicisme uit het einde van de 18de eeuw. Het huis werd in opdracht van de toenmalige eigenaar Nicolas Willems gebouwd ter vervanging van het 17de-eeuwse kasteel naar ontwerp van de Luikse architect Bartholome Digneffe (1724-1784). Door de plotselinge dood van de eigenaar in de jaren '80 van de 18de eeuw werd het ontwerp, dat uit een hoofdvleugel en twee zijvleugels bestond, die een vierkante 'cour d'honneur' zouden moeten omsluiten, niet geheel uitgevoerd. Door het niet gereedkomen van de rechtervleugel, waarvan slecht een deel van de ondergronds bewaard gebleven fundamenten werden opgetrokken, kreeg het huis een geheel andere indeling dan oorspronkelijk bedoeld was. De grote hal in de hoofdvleugel werd zaal en de hal werd centraal in de zijvleugel geprojecteerd.
De muren van de vleugels zijn deels door pilasters met trigliefen aan de bovenkant geleed en worden door een kroonlijst afgesloten (met uitzondering van de korte NO- zijde), die ter hoogte van de pilasters verkropt.

Publicaties:

Anne Rose Orbons - Amstenrade; Een adellijk woonhuis in Zuid-Limburg, 2003 -- blz 1-96 (met illustratie)
E.A. Geytenbeek - Oranjerieën en hun ontstaansgeschiedenis, 1991 -- blz 132-133
J.Th.H. de Win - Kastelen in Limburg, 1978 -- blz 68 (met illustratie)