Ter Weer / Ten Wijer

Plaats Dinther
Gemeente Bernheze
Datum gegevens vr 6 mei 2022
Status kasteelgegevens Basisregistratie

Bezitgeschiedenis:

Rond 1400 vinden we Roelof Spierinc van Dynther als eigenaar van het huis, welke ook als eigenaar van Rodenburg genoemd wordt. Zo'n 150 jaar later is Jan van Berckel eigenaar; het huis wordt dan Ter Meer genoemd. Weer 50 jaar later is het huis via huwelijk in bezit gekomen van jonker Willem van Boshuysen; en rond 1650 heeft jonker M.M. van Wernickhoff het huis, dat dan De Weer heet, in handen gekregen dankzij de erfenis van zijn echtgenote Gertrudis van Berckel. In 1670 heeft David Niekens, drossaard van Heeswijk en Dinther, het kasteel gekocht van Anna Maria van Wernickhoff. Op 16 februari 1754 wordt het huis publiekelijk verkocht. Het handelt hier dan om "eene adellijke omwaterde huysinge, met optrekkende brugge, neerhof, schuure, stallinge, boomgaard, akkerlanden, hoylanden en moervelt, alle beplant met opgaande eycke boomen, ilse haagen en andere houtgewassen, genaamt het huis de Weer, met zijne geregtigheden en rechten, groot 40 lopenz." Het wordt gekocht door Willem Blonquet voor Johan Bart Rademaker, die op 18 maart 1794 definitief eigenaar wordt [Van der Wielen].

Nico Arts - De kastelen van Helmond, 2001 -- blz 20

Hans Louis Janssen - Heeswijk-Dinther, een 'moated site' , 1982 -- blz 59-73