Ter Borch

Plaats Dinther
Gemeente Bernheze
Datum gegevens ma 3 oktober 2022
Status kasteelgegevens Basisregistratie

Locatie:

Aan de hand van de kaart, vervaardigd door J. Camp, uit 1754 is goed vast te stellen waar Ter Borch ongeveer gestaan heeft. Op deze kaart staan 'Avestein' en 'Groote kerk' duidelijk aangegeven. Door deze twee aanduidingen, samen met de loop van de Aa en de weg die naar Ter Borch toeloopt (Aabrugstraat) is de ligging goed te bepalen. Tussen de huidige ligging van de Aa en het kanaal in, ten zuiden van het verlengde van de Aabrugstraat (Laverdonk). Het stuk land dat nu half bos, half weiland is. Archis waarneming 401246 geeft verkeerde coördinaten; iets te ver naar het noorden.

Zichtbare toestand: Intact
Pas in de 14e eeuw is er sprake van een kasteeltje. Maar door het motte karakter en de beleningen is het zeer aannemelijk dat het kasteel veel ouder is.
In 1449 is er alleen nog maar sprake van een hoeve Ter Borch [Dinther,1996:193]
In 1695 is de omschrijving "een heuvel in de Aa genaamd de Burght".

Bezitgeschiedenis:

Een van dee vroegste locaties van het geslacht Van Dinther (1140-..). Albert van Dinther hield de motte in leen van Hendrik II van Cuyck die het weer zin leen had van de hertog Hendrik I van Brabant.

Bas Aarts - Dinther en Heeswijk: de mottes in hun context, 2020 -- blz 88-108 (met illustratie)

N.L. van Dinther - De ligging van het ridderhof Ten Bogaerde te Dinther, 2002 -- blz 1-6 (met illustratie)

N.L. Dinther - Kasteelbouwer(s) in Heeswijk, 1996 -- blz 193-